Pakistaanse generaal looft Amerikaanse onbemande bombardementen

In een opvallend interview heeft generaal-majoor Ghayur Mehmood, aanvoerder van de zevende divisie van het Pakistaanse leger, lovende woorden voor de Amerikaanse bombardementen op Pakistaanse bodem. De aanvallen zijn erg precies en doeltreffend, aldus de generaal.

Tot nog toe was Pakistan officieel niet te spreken over de Amerikaanse aanvallen met onbemande toestellen op Pakistaans grondgebied. De Pakistaanse overheid verleende in stilte haar medewerking en liet de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gebruik maken van Pakistaanse luchtmachtbasissen, maar ontkende dat tegelijk in alle toonaarden.

De uitspraken van de generaal in de Pakistaanse krant Dawn zorgen dan ook voor commotie. “Er bestaan heel wat mythes en geruchten rond de Amerikaanse aanvallen, en evenveel cijfers over de slachtoffers”, zei de generaal. “Maar het is een realiteit dat de meeste doden bij die aanvallen tot de harde kern behoren, waarvan een aanzienlijk deel buitenlanders.”

De generaal ontkent niet dat er burgerslachtoffers vallen, “maar het grootste deel zijn terroristen.” Uit cijfers van de zevende divisie blijkt dat tussen 2007 en 2011 meer dan 160 aanvallen hebben plaatsgevonden. Daarbij zijn 964 terroristen gedood, waaronder 171 buitenlanders uit landen als Oezbekistan, Tadzjikistan, Tsjetsjenië en Marokko.

Raymond Davis

De plotse liefdesverklaring van de generaal voor de Amerikaanse aanvallen leidt tot heel wat speculatie over zijn motieven. Mogelijk wil de Pakistaanse regering de erg negatieve publieke opinie bijsturen met de demarche. Cynici denken dan weer dat de generaal een grondoffensief van zijn divisie wil doen uitstellen door de doeltreffendheid van de luchtcampagne in de verf te zetten.

De uitspraken komen hoe dan ook op een bijzonder gespannen moment in de relaties tussen de VS en Pakistan, nadat eind januari een Amerikaanse burger aangehouden werd op verdenking van moord. Raymond Davis, houder van een diplomatiek paspoort, werd in Lahore gearresteerd nadat hij twee mannen had neergeschoten die hem naar eigen zeggen hadden proberen overvallen. De Pakistaanse media en publieke opinie hadden het meteen over een Amerikaanse spion, en na enkele dagen moesten de VS toegeven dat de man inderdaad voor de inlichtingendiensten werkte.

Sinds de start van het diplomatieke incident was de campagne met onbemande bombardementen sterk teruggeschroefd, maar woensdag vond opnieuw een aanval plaats in Zuid-Waziristan, waarbij vijf mensen omkwamen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.