Pakistan zet geestelijken in tegen terrorisme

De regering van de noordwestelijke Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa doet een beroep op geestelijken om een einde te maken aan het terroristische geweld in de regio.

“We hebben alles al geprobeerd om de ziektekiemen van het terrorisme uit te roeien, maar niets werkte”, zegt Mian Iftikhar Hussein, de minister van Informatie van Khyber Paktunkhwa. “We vragen geestelijken nu om zich in te zetten voor vrede.”

In januari begon de overheid met de verspreiding van oproepen in de belangrijkste moskeeën in verschillende steden. In de oproepen vroeg de overheid hulp in de strijd tegen het terrorisme.

De ‘ulema’s’ of godgeleerden worden gerespecteerd en mensen luisteren naar hen, zegt Hussein.

Qazi Hussain Ahmad, de voormalige leider van de Jamaat-e-Islami Partij, steunt de oproep van Hussein. “De islam staat vrede en rust voor en verbiedt deelname aan criminele activiteiten zoals terrorisme, diefstal en andere misdaden”, zegt hij. Een partijgenoot van Ahmad, Dost Mohammad Khan, werd in april vorig jaar samen met twintig anderen gedood bij een bomaanslag in Peshawar.

Minder aanslagen

In Pakistan heerste rust totdat de taliban eind 2001 hun toevlucht zochten in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) in het noordwesten van Pakistan. Kort daarvoor hadden de Verenigde Staten Afghanistan aangevallen. Vanuit de FATA verspreidden zich ze ook over aangrenzende regio’s zoals Khyber Pakhtunkhwa.

Maulana Abdul Baqi, gebedsleider in Peshawar, zegt dat hij en andere moslimgeleerden er bij studenten en collega’s op aandringen terrorisme te verwerpen. De terroristen zelf rechtvaardigen hun acties ook met religie, door fatwa’s (religieuze decreten) uit te vaardigen en hun aanhangers op te roepen het Pakistaanse leger en de politie aan te vallen omdat die samenwerken met de Verenigde Staten.

“Verschillende geestelijken hebben religieuze decreten uitgevaardigd waarin terrorisme wordt veroordeeld. Andere geleerden hebben decreten uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen haram (anti-islam) verklaard worden”, zegt Baqi. Hij beweert dat het aantal terroristische acties is afgenomen door de actieve rol die geestelijken spelen.

Preken

Maulana Amin ul Haq uit het district Charsadda in Khyber Pakhtunkhwa zegt dat in zijn district preken tegen terrorisme worden gehouden. “Dat deden we al en daar gaan we mee door tot er vrede is.”

Tahseenullah Khan, hoofd van de niet-gouvernementele Stichting voor Nationaal Onderzoek en Ontwikkeling (NRDF), vertelt dat zijn ngo seminaries en workshops organiseert voor geestelijken. Tijdens die bijeenkomsten wordt hen duidelijk gemaakt welke rol ze kunnen spelen in de bestrijding van terrorisme, geweld en vrouwendiscriminatie.

“In het afgelopen jaar hebben we twintig workshops gehouden voor zeshonderd geestelijken. We geloven dat 90 procent van de bevolking luistert naar deze geestelijken. De mensen doen wat zij zeggen”, zegt hij.   

In de afgelopen vijf jaar hebben militanten een aantal geestelijken, onder wie Muhammad Farooq Khan, Maulana Hassan Jan and Mufti Sarfraz Naeemi, vermoord omdat ze zich uitspraken tegen zelfmoordaanslagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.