Parlement buist plan voor Europese ontwikkelingshulp

Het plan van de Europese Commissie om de komende vijf jaar 15 miljard euro te spenderen aan ontwikkelingshulp zijn gestrand in het Europees Parlement. Dat weigert het licht op groen te zetten omdat een deel van het geld besteed zou worden aan zaken die te weinig met ontwikkeling, hulp of armoedeverlichting te maken hebben. Als het parlement en de commissie de ruzie niet bijleggen, dreigen de ontwikkelingsprojecten van de EU in januari 2007 droog te vallen.
De Commissie en het parlement bikkelen al over de ontwikkelingshulp sinds de radicale hervorming van het ‘ontransparante’ Europese ontwikkelingsbeleid in 2004 op tafel kwam. Het budget voor ontwikkeling is intussen vastgelegd voor 2007-2013, als onderdeel van de 50 miljard voor Externe betrekkingen. Maar over de criteria om de 15 miljard euro voor ontwikkelingssamenwerking te besteden, verschillen de Commissie en het Parlement grondig van mening.

De discussie ontwikkelt zich nu tot een crisis die gevolgen kan hebben voor de ontwikkelingslanden die Europees geld ontvangen.

Het financieringsvoorstel voor ontwikkeling en economische samenwerking (DCECI) is donderdag (18 mei) afgekeurd door het parlement omwille van twee redenen. Ontwikkeling en economische samenwerking horen niet thuis in één budget, zegt het parlement. Hulp aan arme landen moet duidelijk gescheiden worden van samenwerking met industrielanden.

Gay Mitchell, de opsteller van het negatief van de commissie ontwikkelingssamenwerking, stelt voor dat de commissie het luik economische samenwerking in een nieuw voorstel stopt. Iets waar EU-commissaris voor Externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner duidelijk geen zin in heeft.

Ten tweede vreest het parlement dat het vanaf volgend jaar nog weinig in de pap te brokken heeft als het over ontwikkelingshulp gaat. Het deelt die bevoegdheid nu met de Europese lidstaten (de Europese Raad). Als de Europese Commissie haar zin had gekregen, zou de bevoegdheid om te beslissen over de prioriteiten van de hulp, aan het parlement ontnomen zijn. Het parlement vreest dat ontwikkelingshulp dan sterker zal meedraaien met de politieke wind.

“Geld voor ontwikkeling is niet bedoeld voor allerlei andere zaken, zoals controle over immigratie”, zegt Mitchell. De grote Europese ontwikkelingsorganisaties zitten op dezelfde lijn. “Enkel en alleen een apart instrument voor ontwikkelingssamenwerking kan Europa geloofwaardig maken bij de ontwikkelingslanden”, zegt Simon Stocker van Eurostep.

Vorige maand publiceerde Concord, de koepel van hulp- en ontwikkelingsorganisaties, dat een derde van wat in 2005 was aangegeven als officiële ontwikkelingshulp (ODA, in het jargon) geen nieuwe hulp was. Het ging om schuldvermindering voor Irak en Nigeria, huisvesting van vluchtelingen binnen de EU en beurzen voor buitenlandse studenten binnen de Unie. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.