Zes miljoen slachtoffers door tabak

Dit jaar zal tabak bijna zes miljoen dodelijke slachtoffers maken. Een op tien van die slachtoffers sterft als gevolg van passief roken.

Als de huidige trend zich doorzet, kan het jaarlijkse aantal doden stijgen tot acht miljoen in 2030. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat gisteren (donderdag) werd voorgesteld. “We beschikken over de middelen om deze nodeloze tragedie te stoppen”, zegt Tomothy O’Leary van de WHO. “Politieke wil is de sleutel.”

De WHO is blij met de evolutie dat roken in steeds meer landen verboden is op openbare plaatsen, op de werkvloer en in de horeca. Daardoor zijn 154 miljoen mensen niet langer blootgesteld aan schadelijke tabaksrook. “Hoewel dit een duidelijke vooruitgang betekent, is meer dan 94 procent van de wereldbevolking nog steeds niet beschermd door adequate wetgeving, en dus moet er nog veel werk gedaan worden”, zegt dr. Ala Alwan van de WHO.

In 2005 tekenden meer dan 170 landen de Raamconventie op Tabakscontrole (FCTC), een verdrag dat specifieke stappen oplegt aan de overheden om het tabaksgebruik terug te dringen, zoals het waarschuwen van de bevolking voor de gezondheidsrisico’s.

Een miljard mensen in negentien landen heeft nu waarschuwingslabels op tabaksproducten, een verdubbeling in twee jaar tijd. Uit het rapport blijkt dat die labels ook zin hebben: “Ongeveer drie op tien mensen die gestopt zijn met roken, gaven te kennen dat de labels hen gemotiveerd hebben om te stoppen en een kwart werd door de labels geholpen om niet te hervallen.”

De publicatie van het rapport komt amper twee maanden voor een belangrijke VN-top rond niet-besmettelijke ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes, stuk voor stuk aandoeningen waar tabaksgebruik een belangrijke rol in kan spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.