Portugal wordt wereldspeler in groene energie

Financieel gaat het Portugal niet voor de wind, maar in de sector van de hernieuwbare energie blijft het kleine land een voortrekkersrol spelen. Portugal heeft onlangs een veelbelovend akkoord gesloten met Brazilië en wordt door experts in Groot-Brittannië als een voorbeeld gezien.

Volgens Eurostat kwam in 2008 al 23,2 procent van alle energie die in Portugal verbruikt wordt, uit hernieuwbare bronnen. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 10,3 procent voor de 27 landen van de Europese Unie. Landen als Zweden, Finland en Oostenrijk doen nog beter, maar de groei van hernieuwbare energiebronnen gaat het snelst in Portugal.  

Portugal kan profiteren van veel zonneschijn en een lange kust waar windturbines en getijdencentrales een hoog rendement halen. Maar de regering doet er ook alles aan om hernieuwbare energie de wind in de zeilen te geven. Subsidies, belastingvoordelen en grote voorlichtingscampagnes hebben veel Portugezen aangezet zonnepanelen te installeren. Ook bedrijven en steden hebben ambitieuze projecten op stapel gezet. In Moura, een extreem zonrijke gemeente in het zuiden van het land, staat bijvoorbeeld een zonnecentrale die tot 2009 de grootste ter wereld was.

Export van kennis


Portugal probeert zijn kennis als voortrekker ook te exporteren. Begin deze maand sloten Lógica, de beheerder van het Technologiepark van Moura, en het FCTER, een onderzoekscentrum voor hernieuwbare energie uit de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina, een akkoord waardoor Brazilië toegang krijgt tot de Portugese expertise op het vlak van zonne-energie. Lógica zal het FCTER helpen een laboratorium op te zetten voor geavanceerd onderzoek naar fotovoltaïsche toepassingen. De twee instellingen gaan samen onderzoek doen en zullen ook technici en studenten uitwisselen.

Lógica heeft ook de ambitie om in Brazilië twee fabrieken te bouwen waar verschillende soorten zonnepanelen worden vervaardigd.

Het Portugese succesverhaal roept ook in Europa bewondering op. In de buurt van Minho, in het noordoosten van Portugal, staat een van de grootste windturbineparken van het continent. De 120 turbines met een gezamenlijk vermogen van 240 megawatt werden in minder dan twee jaar tijd gebouwd. Dergelijke investeringen hebben ervoor gezorgd dat Portugal zijn aandeel groene stroom in vijf jaar tijd kon verhogen van 17 tot 45 procent. Syma Tariq, een expert van de Britse krant The Guardian, riep Groot-Brittannië onlangs in een commentaar op het Portugese voorbeeld te volgen. Volgens Tariq maakt Groot-Brittannië veel te weinig gebruik van de wind aan zijn kusten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.