President Kibaki maakt borst nat voor strijd tegen corruptie

Economische beterschap door de corruptie keihard aan te pakken en als uitsmijter een nieuwe lening van het Internationaal Monetair Fonds. Met die beloften opende president Kibaki dinsdag het nieuwverkozen parlement in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De Kenianen reageerden enthousiast. Zij vonden het vooral fantastisch te zien hoe de 72-jarige president een maand na een zwaar verkeersongeval opnieuw kan lopen en speechen.KENIA: President Kibaki maakt borst nat voor strijd tegen corruptie
Vijftig dagen na de verkiezingsoverwinning van de Nationale Regenboogcoalitie waren de verwachtingen hooggespannen in Kenia. De nieuwe president, Mwai Kibaki, werd door honderden fans toegejuicht toen hij zijn intrede maakte in het parlement. In zijn boekentas zaten drie wetsontwerpen. Die hebben alledrie tot doel de corruptie in het Oost-Afrikaanse land aan banden te leggen.

De wetsvoorstellen komen er onder druk van het Internationaal Monetair Fonds. Dat schortte eind 2000 de steun aan Kenia op omdat de corruptie er de spuigaten uitliep. In het verleden rees wel eens de kritiek dat de Keniaanse regering zich te makkelijk neerlegde bij de beslissingen van de internationale instelling, maar president Kibaki maakte in zijn openingsrede voor het parlement meteen duidelijk dat zijn regering volkomen achter het IMF staat.

“In het verleden zetelden de grootste verantwoordelijken voor de corruptie in dit parlement. De corruptie begon van bovenaf. Laat nu ook de strijd tegen de corruptie van bovenaf beginnen”, zei Kibaki.

De Afrikaanse directeur van het IMF, Abdoulaye Bio-Tchané, zei na een bezoek aan Kenia dat indien het parlement de anti-corruptiewetten goedkeurt, de geldkraan al vanaf juli opnieuw openkan. De wetten voorzien onder meer in speciale volmachten voor een anti-corruptieautoriteit die kan onderzoeken en vervolgen. Openbare ambtenaren zullen verplicht worden een gedragscode te ondertekenen en hun persoonlijk fortuin aan te geven.

Om de nieuwe prioriteit van de regering symbolische kracht bij te zetten, besliste de president tot de oprichting van een speciaal departement “ter bevordering van goed bestuur en plichtenleer”. Het departement krijgt zijn plaats in de presidentiële administratie.

Kibaki kondigde ook aan flink huis te willen houden binnen de justitie, die in Kenia de faam heeft “supercorrupt” te zijn. “Alleen als het vertrouwen in de justitie en de staat herstelt, kan de economie weer aantrekken,” zei Kibaki.

Sinds de Regenboogcoalitie de verkiezingen won, groeit de druk bij de publieke opinie om met name opperrechter Bernard Chunga af te zetten. Die zou zich onder het vorige regime van president Arap Moi schuldig hebben gemaakt aan schendingen tegen de mensenrechten. In de jaren tachtig werd in de Keniaanse gevangenissen zwaar gefolterd. Overlevenden van die folteringen willen Chunga nu voor de rechtbank.

Vorige week stelde Kibaki negentien nieuwe hoge rechters aan. Waarnemers zien daarin een signaal dat hij de kopstukken uit de corrupte magistratuur wil veroordelen.

Andere prioriteiten van de nieuwe Keniaanse president zijn de voorbereidingen voor een nieuwe grondwet, meer middelen voor gratis lager onderwijs, een hervorming van de sociale zekerheid en een vermindering van de overheidsschuld. Wat dat laatste betreft, zou Kibaki af willen van enkele verlieslatende parastatale instellingen, die nu nog een hypotheek leggen op de overheidsfinanciën.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.