Presidentsverkiezing maakt het Amerikaanse Afghanen niet makkelijk

Voor de driehonderdduizend Afghaanse Amerikanen is het morgen moeilijk kiezen tussen Obama en Romney. Velen neigen naar de huidige president.

 

Ahmad Popal was bijna twaalf jaar de trotse eigenaar van een klein restaurant in San Ramon, Californië. Op zijn hoogtepunt stelde het restaurant 21 mensen te werk. Het maakte voor Popal een relatief comfortabel leven in een Californische voorstad mogelijk.

Met de recessie veranderde alles. Net zoals zovele kleine zaken moest het restaurant zijn deuren sluiten. Nu werkt de 34 jaar oude Popal als IT-medewerker bij een Ford-verkoper.

Romney begrijpt het niet

Hij situeert zichzelf “sociaal gezien iets meer aan de conservatieve kant” en is “120 procent tegen het homohuwelijk” maar toch ziet hij zichzelf morgen niet voor Mitt Romney stemmen.

“Ik denk niet dat hij de complexiteit van deze economie begrijpt”, zegt hij. “Hij gaat ze als een bedrijf behandelen en dat is ze niet. Mondiale en nationale economie werken anders dan bedrijfseconomie.”

Ook al ziet Popal zijn eigen faillissement als een voorbeeld van hoe slecht het met de Amerikaanse economie gaat, dat hij niet voor de voormalige zakenman wil stemmen zegt veel over wat er bij een groot deel van de Afghaanse gemeenschap in de Verenigde Staten leeft.

Veel Afghanen hebben heel wat op het beleid van Barack Obama aan te merken, toch lijken ze hem meer tijd te geven.

Fouten van George W. Bush

Ook de 25-jarige Maryam Ufyani, die in het zuiden van Californië woont, gaat voor Obama stemmen. Ook zij met het nodige voorbehoud.

Vooral de oorlog in Afghanistan geeft de doorslag. Ze associeert Romney met de vergissingen die George W. Bush heeft begaan, Obama’s Republikeinse voorganger die Afghanistan in oktober 2001 is binnengevallen.

“Ik denk dat Romney de oorlogsinspanning waarschijnlijk op de noden van het leger zal baseren en niet noodzakelijk met de mensen zal samenwerken op een menselijker niveau, rekening houdend met hun cultuur.”

Niet geïnteresseerd in de oorlog

Veel Afghanen knappen ook af op Romney’s uitspraken over vrouwenrechten, zegt Nahid Aziz, docente in Washington DC. Aziz, die als twintiger naar de VS kwam, ziet dit als een van de bepalende thema’s in deze verkiezingen: “Ik denk dat het echt van cruciaal belang is voor mij als vrouw, vooral als een vrouw die uit Afghanistan komt en uit ervaring weet wat ongelijkheid is.”

Toch vindt ze het jammer, net als haar vriendin Uyfani, dat de oorlog in Afghanistan nauwelijks ter sprake kwam in de verkiezingsdebatten.

In zijn campagne in 2008 heeft Obama vaak naar Afghanistan verwezen, maar nu geeft hij de indruk dat hij niet langer geïnteresseerd is, zegt Nushin Arabzadah, docente aan de Universiteit van Californië.

Nog meer inspanningen

De vermeende desinteresse belet de jongere, hoger opgeleide Afghanen niet voor Obama te stemmen.

In 2008 haalde Obama het van John McCain dankzij een coalitie vrouwen, jongeren, minderheden en hoger opgeleide Amerikanen. De jonge Afghanen willen dat nu herhalen. En ze hebben hun inspanningen daartoe zelfs opgevoerd.

De 29-jarige Layma Murtaza heeft een masterdiploma en als onderdeel van de 30 procent grote groep minderheden in de VS werkt ze zich uit de naad om Obama herkozen te krijgen. Ze is zelfs directeur van de Verenigde Democratische Campagne in het noordelijke deel van Californië.

Murtaza, die in de VS geboren is uit Afghaanse ouders, woont in Fremont, de stad met de grootste Afghaans-Amerikaanse gemeenschap van het land.

De vernieuwde gezondheidszorg, beter bekend als Obamacare, is voor haar een belangrijke reden om voor de huidige president te stemmen. “Ik heb lang geen verzekering gehad behalve toen ik op school was.”

Ook steun voor Romney

Sommige Afghanen stemmen wel voor Romney. De 38-jarige Wahid Monawar, een voormalige diplomaat in de Afghaanse regering, gaat nu van deur tot deur stemmen ronselen voor Romney en Ryan.

Een kwestie van ideologie, zegt hij. “Door mijn persoonlijke ervaringen in Afghanistan en de problemen die links daar heeft gecreëerd, ben ik linkse politici persoonlijk gaan haten”, zegt hij, verwijzend naar de Sovjetinvasie in de jaren tachtig.

Het is net de communistische repressie in Afghanistan die veel van de driehonderdduizend Afghanen destijds naar de Verenigde Staten heeft gedreven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.