Prominente Republikein wil Cuba uit isolement halen

De prominente Republikeinse senator Richard Lugar heeft maandag opgeroepen de banden met Cuba weer aan te halen. De oproep uit onverdachte hoek vergroot de kans dat president Barack Obama de VS-politiek ten aanzien van Cuba herziet en verder gaat dan hij in zijn verkiezingscampagne beloofd heeft, zeggen verscheidene experts.
“We moeten de inefficiëntie van ons huidig beleid inzien en het Cubaanse regime behandelen op een manier die de VS-belangen ten goede komt”, schrijft Richard Lugar in zijn rapport. “Na 47 jaar is het eenzijdige embargo tegen Cuba er niet in geslaagd zijn doelstelling te bereiken, namelijk ‘het Cubaanse volk democratie te brengen’. Het regime kan het ondertussen wel gebruikt hebben om verdere offers te vragen aan de verarmde bevolking van Cuba.”

‘Het Cubabeleid veranderen – in het nationale belang van de Verenigde Staten’ heet het rapport. Lugar, voormalig voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, schreef het naar aanleiding van de eerste verjaardag van de machtsoverdracht in Cuba. Hij baseerde zich op een vierdaags bezoek dat hij aan het eiland bracht.

Het rapport pleit onder meer voor een herneming van de bilaterale gesprekken over drugs en migratie, een intense samenwerking rond energieontwikkeling en een versoepeling van de beperkingen op reizen en handel. Lugar vraagt ook dat Havana opnieuw wordt opgenomen in internationale instituten zoals de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Ruimte voor ObamaDaniel Erickson, Cuba-specialist van de denktank Inter-American Dialogue, noemt het betekenisvol dat de woorden uit de pen van een eminent buitenlandspecialist van de Republikeinse Partij komen, “iemand die vroeger nooit voor een ander Cubabeleid gepleit heeft”. “Lugar is Obama voor geweest en hij heeft zo een context gecreëerd die veel gunstiger is om het beleid te veranderen op een manier die verder gaat dan het opheffen van de beperkingen op reizen en geldzendingen tussen Cuba en de VS.”

Geoff Thale is het daarmee eens. De Cuba-expert van de Washington Office on Latin America (WOLA), een mensenrechtenorganisatie die zich al lang tegen het handelsembargo verzet, stelt vast dat Lugar “politieke ruimte creëert voor Obama om sterker op te treden dan hij anders zou kunnen.”

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Obama beloofd de beperkingen op te heffen die president George W. Bush in 2004 had ingevoerd. Daardoor zouden Cubaanse Amerikanen opnieuw naar het eiland kunnen reizen en geld naar hun familie kunnen sturen. Obama kondigde echter ook aan dat hij het handelsembargo wilde behouden als hefboom om politieke en democratische hervormingen te stimuleren.

Eerste versoepelingDe verwachting is dat Obama een eerste versoepeling doorvoert tegen de Top van de Amerika’s, die midden april in Trinidad plaatsvindt. Sommige waarnemers verwachten dat de president nog meer beperkingen ongedaan zal maken, onder meer die op onderwijs- en cultuuruitwisselingen. Obama zou ook overwegen Cuba niet langer vooraf cash te laten betalen voor de invoer van landbouwproducten, een verplichting die eveneens door Bush was ingevoerd.

“Ik denk dat hij minstens tot de situatie op het eind van de regering-Clinton zal terugkeren”, zegt William LeoGrande, Cuba-deskundige van de gezaghebbende School of Government van de American University in Washington. “Vergeet niet dat het een door Republikeinen gecontroleerde Senaat was die in 2000 de verkoop van voedsel en medicijnen aan Cuba goedkeurde. Ik denk dus niet dat er een groot politiek risico aan verbonden is.”
 
De voorbije weken werden in het Congres verscheidene wetsvoorstellen ingediend, onder meer door Lugar, om de reisbeperking naar Cuba op te heffen. Dat gebeurde vijf jaar geleden ook al en zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat was er een meerderheid, maar toen Bush met zijn veto dreigde, verdwenen de voorstellen in de koelkast. De meeste waarnemers verwachten nu opnieuw een meerderheid, ondanks de sterke bezwaren van de anti-Castro-lobby in het zuiden van Florida en New Jersey.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.