Raad van Europa wil nultolerantie tegen billenkoek

Werken aan een Europa waar de kindertijd en de adolescentie een leuke tijd is, zonder druk, geweld en uitbuiting. Dat is waar het de Europese ministers voor Sociale Zaken deze week op een top in Lissabon om te doen was.
“Kinderen zijn volwaardige mensen. En dus moeten ze ook met respect behandeld worden. Het zijn geen minimensjes met minirechten”, zegt Maud de Boer-Buquicchio, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Raad van Europa. “En dat betekent dat volwassenen hen niet slaan, niet verwonden en niet vernederen. Punt uit.”

Naar aanleiding van de Europese top pleit de Raad van Europa, de mensenrechtenwaakhond van de Europese Unie, voor nultolerantie tegenover fysiek en huiselijk geweld op kinderen. Tot nog toe hebben slechts veertien lidstaten van de Raad van Europa alle vormen van lijfelijke straffen op kinderen verboden. Zweden op kop door in 1979 als eerste de strikte wetgeving aan te nemen. Opvallend veel Oost-Europese landen volgden Zweden. Litouwen (1998), Kroatië (1999), Bulgarije (2000), Oekraïne en Hongarije (2004) en Roemenië in 2005. De Boer-Buquicchio benadrukt dat de ‘Conventie van de Rechten van het Kind’ de verantwoordelijkheid legt bij de ouders, maar dat het de taak is van de overheid om erop toe te zien dat de ouders hun verplichtingen nakomen. “De intieme privé-sfeer waarin een gezin baadt, moet gerespecteerd worden, maar mag niet gebruikt worden als excuus voor laksheid”, aldus de Boer-Buquicchio.

Op de conferentie werd ook aandacht besteed aan de toenemende vergrijzing die de lidstaten bedreigt. Een aangepaste wetgeving die rekening houdt met verschillende familiesituaties dringt zich op. Betere kinderopvang, betere verdeling van de taken binnen het gezin tussen de partners en betere arbeidsomstandigheden voor vrouwen zijn een goed begin.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.