Dossier: 

Relatieve rust in Mali

Traoré herstelt democratie na aftreding Touré

Malinees president Amadou Toumani Touré geeft de macht door aan interim president Dioncounda Traoré. Hiermee kwam de militaire coup in Mali zondag aan zijn einde. Met behulp van het economisch samenwerkingsverband van de West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) sloegen  het leger  en de regering erin een deal te sluiten. De junta liet parlementsvoorzitter Dioncounda Traoré toe als om als president ad interim de democratie te herstellen.

De coup begon eind maart in de hoofdstad Bamako, als uiting van ongenoegen op Touré’s lakse aanpak van de Touareg-rebellen in het noorden van het land.

Stijgende onrust in het noorden

Intussen maakten de rebellen echter wel gebruik van de chaos die de militaire coup creëerde om Noord-Mali in te palmen. De Touareg verklaarden de onafhankelijkheid van hun natie, Azawad, een gebied in het noorden van Mali.

De regeringsleiders van Mali’s buurlanden en de VN weigeren echter de verklaring te erkennen en veroordelen de actie van de onruststokers. Frans defensieminister Gérard Longuet zei dat ‘een unilaterale verklaring die niet erkend wordt door de Afrikaanse staten, ook geen betekenis heeft voor hen.’

Naast de separatistische Touareg-opstandelingen wordt de democratie in het noorden van het land bedreigd door criminele organisaties en islamistische strijders die de sharia over Mali willen uitroepen. In Timboektoe zouden vrouwen al gesluierd moeten gaan, overspel wordt bestraft met steniging en bij dieven wordt de hand afgehakt.

Verkiezingen eind april?

Gepland werd dat de verkiezingen 29 april zouden doorgaan, maar de huidige toestand laat dit waarschijnlijk niet toe. Voor deze kunnen plaatsvinden, moeten de gemoederen in het noorden bedaren.

Traoré is alvast aangesteld om de regering veertig dagen te leiden. Zijn belangrijkste taak bestaat uit het organiseren van de parlements- en presidentsverkiezingen, zodat de rust in het noorden snel hersteld kan worden onder leiding van een nieuwe regering.

Secretaris Generaal Ban Ki Moon meldde tevreden te zijn met de herstelling van de regering en bedankte de onderhandelaars van ECOWAS voor hun inspanningen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.