Religieuze rellen in Gujurat veroorzaken regeringscrisis

De Bharatiya Janata Partij (BJP) van premier Vajpayee staat onder zware druk om Natendra Modi, de omstreden premier van de Indiase deelstaat Gujurat, te ontslaan. Dat bleek tijdens het driedaags conclaaf van de BJP dat vrijdag in de voormalige Portugese enclave Goa van start ging. Gujurat was vorige maand het toneel van extreem gewelddadige rellen tegen de moslimminderheid. Modi is er niet in geslaagd om de aanvallen op moslims tegen te houden en verschillende partijen en waarnemers beschuldigen Modi van medeplichtigheid aan de terreur. Onder meer de regionale Telugu Desam Partij (TDP), een belangrijke bondgenoot van de BJP, vindt dat Modi de verantwoordelijkheid op zich moet nemen.

De gebeurtenissen in Gujarat hebben India’s imago van een liberale, moderne, seculiere staat zwaar aangetast, zegt de TDP, die Andhra Pradesh bestuurt, een van de meest progressieve Indiase deelstaten. “Fanatisme van eender welk soort kan gevaarlijke gevolgen hebben voor onze samenleving”, aldus de partij. De TDP maakt samen met de BJP en 20 andere partijen deel uit van de Nationale Democratische Alliantie (NDA). “Maar één van de voorwaarden voor die steun aan de NDA is secularisme”, zegt de partij. Als de TDP uit de alliantie stapt zal die het zeer moeilijk hebben om te overleven. Ook drie andere partijen uit de alliantie willen Modis ontslag.

Tijdens zijn bezoek aan Gujurat op 4 april zei premier Vajpayee dat het geweld hem ziek en beschaamd maakte. Dat geweld begon met een bomaanslag in het station van Godhra waarbij 59 radicale hindoepelgrims om het leven kwamen. De vergelding die daarop volgde, eiste honderden moslimdoden. Meer dan 100.000 mensen verloren hun huizen en verblijven nu in vluchtelingenkampen.

Maar toch aarzelt Vajpayee om Modi te ontslaan. Gujurat is de enige staat waar de BJP alleen de macht in handen heeft. Modi is bovendien de leider van de machtige Rashtriya Swayamsevak Sangh (Nationale Zelfhulporganisatie), die critici als fascistisch beschouwen. Bovendien heeft de Wereldhindoeraad, die in Ayodhya een tempel wil bouwen op de plaats van een vernielde moskee, nauwe banden met de BJP.

Ondertussen probeert de grootste rivaal van de BJP, de Congrespartij van Sonia Gandhi, voordeel uit de situatie te halen. Gandhi beschuldigt de regering ervan dat ze Modi laat begaan terwijl zijn regering duidelijk medeplichtig was aan het geweld.

Een rapport opgesteld door twee professoren en een voormalige hoge politieofficier stelt voor om Gujurat voorlopig federaal te besturen. “Wat in Gujurat gebeurt, is het gevolg van het feit dat fundamentalistische organisaties gedurende vier jaar BJP-beleid, de staatsinstituties zijn geïnfiltreerd”, aldus het rapport, dat woensdag werd uitgebracht. De opstellers van het rapport geloven dat de aanslag in Godhra slechts een aanleiding was voor een vervolging die al veel eerder gepland was. Daar is volgens hen voldoend0e bewijs voor. Weken op voorhand waren plots bijna alle gascilinders uit de handel verdwenen, die werden later gebruikt als bom om moslimgebouwen op te blazen. En de hindoes die de moslims uit hun huizen dreven, hadden lijsten en databestanden bij zich, die ze enkel via de overheid hadden kunnen verkrijgen.

Ref: ap ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.