Republikeinen willen minder geld naar VN

De buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden wil de Verenigde Naties alleen nog maar betalen voor zover dat in het belang van de Verenigde Staten is.

Volgens het voorstel moeten de VN overgaan van vaste contributie naar vrijwillige afdrachten, zodat Washington alleen die VN-organisaties kan steunen die “Amerikaanse belangen en waarden versterken”. Daarnaast zou de VS de VN-Mensenrechtenraad verlaten, steun intrekken voor VN-onderdelen die de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie een hogere status geven, en stoppen met bijdragen voor het UN Relief and Works Agency, de organisatie die zich richt op Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.

Veto

Mocht het voorstel van de commissie Buitenlandse Zaken worden aangenomen door het Huis, waar de Republikeinen domineren, zal het niet worden goedgekeurd door de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben. Bovendien zou het stuiten op een veto van de president, volgens minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Maar volgens deskundigen laat het wel zien waar de Republikeinen naartoe willen. “Misschien komt het in 2013 terug”, zegt Don Kraus, directeur van de organisatie Citizens for Global Solutions, “als de samenstelling van het Congres en het Witte Huis zijn veranderd.”

Het voorstel staat niet op zichzelf. De Republikeinen hebben zich met meer voorstellen tegen de VN gericht. Zo stelde dezelfde buitenlandcommissie vorige week voor om het VN-Bevolkingsfonds niet meer te betalen omdat het abortus zou promoten en het geboortebeperkingsbeleid van China. Een begrotingscommissie besloot in augustus al te snijden in de voorgestelde bijdrage aan de VN voor 2012.

De VS is de grootste geldschieter van de VN. Het totale budget dit jaar is 22 miljard dollar (16 miljard euro), waarvan Washington 28 procent voor zijn rekening neemt. Het nieuwe wetsvoorstel wil dat de VS nog maar de helft betaalt, totdat de VN overstapt op vrijwillige bijdragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.