Rioolwater kolonisten vervuilt Palestijnse akkers

Een overstroming van het rioolsysteem in de Joodse nederzetting Kfar Etzion heeft Palestijnse wijngaarden vernield en drinkwater vervuild. Volgens de dorpelingen is er sprake van sabotage.
Volgens de Israëlische Burgerlijke Administratie, die de bezette Westelijke Jordaanoever bestuurt, werd de overstroming veroorzaakt door een stroomstoring, waardoor overtollig rioolwater wegvloeide.

Opengeschroefd


Een Britse activist die al een paar maanden in het dorp leeft, gelooft het niet. “De leiding was met opzet opengeschroefd, met de hand, om het rioolwater Beit Ummar in te leiden”, zegt de Brit, en met hem ook de dorpelingen die naar de zeven hectare grote wijngaard van de familie Sabarneh staan te kijken.
Afgelopen maand is het dorp het doelwit geweest van verschillende nachtelijke militaire acties. Activisten die zich geweldloos verzetten tegen landonteigening ten voordele van kolonisten werden gearresteerd en het dorp werd afgezet.
Vorige week werd het Palestijnse dorp Bruqin, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, overspoeld met rioolwater van de dichtbij gelegen Arielnederzetting. Hierbij werden waterbronnen, grondwater en akkers vervuild.

Strijd om drinkwater


De incidenten vinden plaats tegen de achtergrond van een strijd om schaars drinkwater. De Palestijnse bevolking van 2,5 miljoen mensen moet het doen met 17 procent van het grootste waterreservoir dat onder de Westelijke Jordaanoever ligt. De rest wordt gekanaliseerd naar de 500.000 kolonisten en naar Israël zelf.
Daarbij komt ook nog de inefficiëntie van de Palestijnse waterzuivering en het gebrek aan installaties. Negentig procent van het afvalwater wordt niet gezuiverd, schreef de Israëlische mensenrechtengroep B’tselem vorig jaar in een rapport.
Ook bij een derde van de Joodse nederzettingen wordt het afvalwater niet gezuiverd. De meeste installaties in de nederzettingen zijn te klein en niet aangepast aan de almaar groeiende bevolking. Het resultaat: continue haperingen en overstromingen, die vooral schadelijk zijn voor de Palestijnen aangezien de kolonisten zelf aangesloten zijn op het Israëlische waternet.
Volgens B’tselem houden de Israëli’s zich niet aan de lokale regels voor waterzuivering en lopen de Palestijnen op tegen een woud aan bureaucratie als ze hun eigen installaties willen bouwen of repareren. Bovendien willen de Palestijnen de nederzettingen niet aansluiten op nieuwe installaties, omdat ze daarmee hun permanente status zouden erkennen, wat voor de Israëlische autoriteiten een extra reden is om geen vergunningen af te geven.
Zonder hogere autoriteit zal het conflict om drinkwater alleen maar hoger oplopen, waarschuwt B’tselem.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.