Rol van Indonesische veiligheidsdiensten ter discussie - analyse

Na de bomaanslag in Bali van 12 oktober waarbij vooral Australiërs getroffen werden, wil de Australische minister van Defensie Robert Hill de banden met de gevreesde Indonesische Speciale Troepen weer aanhalen. Hij beweert dat er geen andere mogelijkheden zijn om eventuele nieuwe aanslagen te voorkomen maar het zou een kortzichtige en riskante keuze kunnen zijn. Volgens sommige analisten is het Indonesische leger zelf betrokken bij de aanslag.

Deze week ontvouwde Hill plannen om de leden van Kopassus, de Indonesische Speciale Troepen, op te leiden om het terrorisme op de archipel te bestrijden. Australië wil zich actief gaan bemoeien met de veiligheid in Indonesië na de bloedige aanslag in Bali. Officieel verloren 190 Australische toeristen daarbij het leven. Kopassus heeft geen goede reputatie wat betreft de mensenrechten, maar ze zijn in Indonesië het meest effectieve antwoord op terrorisme, verklaarde Hill, Het is eigenlijk het enige wapen tegen het terrorisme waarover Indonesië beschikt. Men zou daarom kunnen zeggen dat het voordelig is voor Australië in samenwerking met hen de Australiërs en Australische belangen in Indonesië te beschermen.

De plannen van Hill werden meteen bekritiseerd door mensenrechtenactivisten. Wanneer een nieuweling als de minister van Defensie Robert Hill verkondigt dat het terrorisme in Indonesië kan bestreden worden door Kopassus uit te bouwen en op te leiden, dan is dat domweg beledigend. Hij wil daarmee in de ogen van vele mensen de vos aan het hoofd van de kippenren zetten, zegt Rob Wesley-Smith, voorzitter van Australiërs voor een Vrij Oost-Timor. De activisten voor Oost-Timor weten al sinds 1975 dat het Indonesisch leger de grootste terroristen zijn, met de commando’s van Kopassus voorop. De grootste schurk was jarenlang Prabowo, Soeharto’s schoonzoon.

De militaire training die Australië voorheen gaf aan Kopassus werd opgeschort na het geweld van september 1999 in Oost-Timor, uitgevoerd door milities die gesteund werden door het leger. De aanleiding voor het geweld was een stemmingsronde over de onafhankelijkheid van Oost-Timor. De rol van Kopassus in het trainen en leiden van de milities in Oost-Timor is goed gedocumenteerd.

Hill redeneert dat het Indonesische leger (TNI) een seculiere en neutrale organisatie zou kunnen zijn in een land waar verschillende religies samenwonen, en waar de spanningen tussen de overheersende islam en de andere religies de laatste jaren hoog opliepen. Laten uitschijnen dat het TNI neutraal is in de religieuze conflicten is gewoon fout, zegt professor Merle Ricklefs, directeur van het Melbourne Instituut van Aziatische Talen en Studies. We weten dat het TNI op zijn minst tolerant stond tegenover de militante islamitische groepering Laskar Jihad, en ze misschien zelfs bestuurde en naar christelijke gebieden stuurde. Peter Mares, een Indonesische specialist van Radio Australië is het daarmee eens: Er zijn veel Indonesiërs die desgevraagd zullen antwoorden dat het Indonesische leger de grootste bron van terreur in hun leven is.

Er worden ook vragen gesteld bij de rol van het TNI in de aanslag van 12 oktober. Volgens een Australisch lokaal politieteam zouden de in Bali gebruikte explosieven TNT en een tuig met meer dan 100 kilogram ammoniumnitraat en diesel zijn, die makkelijk te verkrijgen in Indonesië. De Indonesische politie zegt daarentegen dat er C4 zou zijn gebruikt, dat niet zomaar in de winkel te vinden is.

Tim Lindsey, directeur van het Aziatische Wet Centrum op de Universiteit van Melbourne,legt uit dat het mogelijk is dat sommige militairen illegale of criminele activiteiten ontplooien omdat maar een derde van het militaire budget uit staatsbronnen komt, en ze dus op zoek moeten gaan naar andere inkomsten. Het is dus onvermijdelijk dat elk groot crimineel voorval ergens wel een link zal hebben naar rotte appels in het leger. De beste manier bijvoorbeeld om aan wapens en explosieven te geraken is via criminele banden binnen een kazerne. Het zou dus vreemd zijn mocht deze aanslag geen link met het leger hebben.

Sonny Inbaraj

Ref: ap ip hd

Xml=3

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.