Rusland en China nemen Syrië in bescherming

Een westerse resolutie voor VN-sancties tegen Syrië dreigt te stuiten op het njet van Rusland en China, twee permanente leden van de Veiligheidsraad. Vooral met Rusland heeft Syrië sterke militaire banden, stellen analisten.

“Het is duidelijk dat de Russen en Chinezen hun economische en militaire belangen veiligstellen in Syrië”, verklaart een Aziatische diplomaat. “Op dezelfde manier als westerse landen traditioneel Israël beschermen tegen enige vorm van sancties.”

Syrië is erg afhankelijk van Rusland en China voor wapens, die momenteel worden ingezet tegen de betogers die al drie maanden protesteren tegen de regering van president Bashar al-Assad.

Hafiz al-Assad

“Syrië drijft vooral handel met regionale buurlanden als Saoedi-Arabië en Turkije. Maar de militaire relaties met Rusland en China zijn hecht, vooral met Rusland”, stelt Dan Darling, analist van het Amerikaase Forecast International.

“De band tussen Syrië en Rusland ontstond tijdens het bewind van Hafiz al-Assad, de vader van de huidige Syrische president. Drie decennia lang leverde de Sovjet-Unie voor ongeveer 17 miljard euro wapens aan Damascus”, legt Darling uit.

Het Syrische leger bezit dus een groot arsenaal aan Russisch oorlogsmateriaal dat nog altijd wordt onderhouden door de Russen in de vorm van miljardencontracten. Daarnaast leveren ook China, Tsjechië, Oekraïne en Noord-Korea aan het land.

“We zijn er niet van overtuigd dat een resolutie zal helpen om in Syrië tot een politiek akkoord te komen”, vertelde de Russische ambassadeur Vitaly Churkin aan journalisten. “We vrezen een tegenovergesteld effect.”

Groot-Brittannië

De resolutie, die werd afgezwakt om een veto van Rusland en China te vermijden, werd ingediend door Groot-Brittannië en krijgt de steun van Frankrijk, Duitsland en Portugal. Groot-Brittannië is er gerust op dat het de negen noodzakelijke stemmen om een resolutie aan te nemen, zal krijgen – op voorwaarde dat er geen veto’s zijn.

Verwacht wordt dat de VS zich zal scharen achter de resolutie die “systematische schendingen van de mensenrechten, waaronder het doden, willekeurig opsluiten en folteren van vreedzame manifestanten” veroordeelt. Uit een kladversie blijkt ook dat de VN-resolutie de Syrische regering oproept “onmiddellijk de bezetting van getroffen steden op te heffen” en “internationale waarnemers, hulpagentschappen en hulpverleners toegang te verschaffen”.

Volgens de VN-Commissaris voor Mensenrechten, Navi Pillay, melden tal van ngo’s intussen dat het aantal gedode mannen, vrouwen en kinderen sinds het protest uitbrak in maart meer dan 1100 bedraagt. Tot 10.000 anderen zouden gevangen zitten. Ze wil dat de Syrische regering ingaat op haar verzoek om een onderzoeksmissie van de VN toe te laten in het land.

Syrische schulden

26 landen steunden dit verzoek van VN-Mensenrechtencommissie, Rusland en China en zeven andere landen stemden tegen. Het hoeft niet te verbazen dat Rusland Syrië in bescherming neemt. Volgens analist Darling heeft het Kremlin in 2005 ongeveer 6,8 miljard euro van de 9,3 miljard euro Syrische schulden uit het sovjettijdperk kwijtgescholden. Dat heeft het pad geëffend voor nieuwe wapencontracten.

De militaire handel van Syrië met China heeft niet dezelfde omvang als met Rusland, het land voorziet Damascus wel van raketten en rakettechnologie, verklaart Darling.

Van 2002 tot en met 2009 tekende Rusland voor 4 miljard euro wapencontracten met Syrië. In het geval van China gaat het maar om 550 miljoen euro. Maar de Chinese wapenverkoop aan Syrië is wel verdrievoudigd van 2006 tot en met 2009, in vergelijking met de periode van 2002 tot 2006.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.