Russische truckfabrikanten dromen van Afrika

Russische truckfabrikanten willen graag zaken doen met Afrika. Maar het ‘maffiose’ Russische imago in Afrika zit in de weg. Afrikanen zijn huiverig om in zee te gaan met de Russen.
“Ik vraag me af of Afrika wel genoeg rekening houdt met Rusland” meldt Professor Vladimir Shubin, afdelingsdirecteur van Afrika Studies aan de Russische Academie voor Wetenschappen in Moskou. “Een belangrijke reden hiervoor is de invloed van Westerse propaganda omtrent Tsjetsjenië of de maffia, waarin Rusland wordt afgeschilderd als de achtertuin van Europa. Hierdoor deinzen veel Afrikaanse bedrijven terug,” zegt Shubin.
Ruslands handelsrelaties met Afrikaanse landen zijn bilateraal, in tegenstelling tot de handelsrelaties tussen Afrika en de Europese Unie, die regionaal zijn. Volgens Maurice Okoli, voorzitter van de Nigeriaanse Democratische Volkspartij de PDP, bestaan er wel degelijk handelsmogelijkheden tussen de twee regio’s en moet Rusland juist de samenwerking op technisch en economisch vlak opvoeren.
De export van Rusland naar Afrika bestond tot nu toe voornamelijk uit vrachtauto’s en landbouwmaterieel. Deze handel werd met afzonderlijke landen geruild tegen tropische producten. “De Afrikaanse boeren hebben materieel nodig om meer landbouwproducten te kunnen leveren. Die producten zijn de pijlers zijn van onze economie. De meeste boeren gebruiken nog verouderd gereedschap. Dat komt de productie niet ten goede,” zegt Okoli.
“In de dagen van de Sovjet-Unie werd ruilhandel nog gereguleerd door de staat en niet door individuele zakenmannen,” legt Okoli uit. “Maar nu hangt alles af van de overeenkomst die je met je zakenpartner aangaat. Nigeria importeert gefabriceerde goederen in ruil voor grondstoffen, voornamelijk ruwe olie, cacao en enkele traditionele producten.”
“Nigeria heeft het afgelopen jaar meer dan 2000 Russische politiebussen en 250 vrachtauto’s geruild tegen ruwe olie. Het is belangrijk dat andere Afrikaanse importeurs soortgelijke handelsovereenkomsten sluiten met Rusland.”
Volgens een bron bij het Russische ministerie van Handel en Ontwikkeling willen fabrikanten vrachtauto’s, tractoren, bussen en losse onderdelen aan Afrika leveren. Ook willen ze er onderhoudscentra gaan opzetten. Hij meldt dat de verdere invulling van deze plannen momenteel afhankelijk is van de Afrikaanse zakenpartners. “Er zijn interessante voorstellen om een montagefabriek te beginnen in Afrika, een veelbelovende markt die we zeker zullen overwegen,” zegt hij.
Een van deze bedrijven die hierin in rol spelen is KAMAZ Inc. uit Tartarstan. Dit bedrijf tekende vorig jaar een overeenkomst over levering van vrachtwagens aan Ghana. Vorig jaar tekende Gorky Automobile een soortgelijke overeenkomst. “We zijn van plan om dit jaar grote hoeveelheden vrachtwagens aan Afrika te leveren, en ook om er onderhoudscentra te openen” bevestigt Vladimir Samoilov, vertegenwoordiger van KAMAZ Inc.
“De zware trucks van KAMAZ zijn in Afrika getest en we verwachten dat ze, met enige aanpassingen, ook veel belangstelling van andere landen zullen krijgen”, voegt hij eraan toe.
KAMAZ heeft sinds de jaren tachtig al naar meer dan twaalf Afrikaanse landen, van Angola tot Tunesië, vrachtwagens geëxporteerd en de markt blijft groeien. “Je zou kunnen zeggen dat in bijna alle Afrikaanse landen wel enkele van onze trucks te vinden zijn, vooral omdat ze goed tegen hobbelige wegen kunnen”, zegt Samoilov.
Afrikaanse diplomaten melden dat officiële bezoeken van Ruslands president Poetin aan Zuid-Afrika en van voormalig premier Michail Fradkov aan Namibië laten zien dat Rusland geïnteresseerd is in de regio en dat dit de handelsrelatie tussen Rusland en Afrika ten goede zal komen. “Al deze ontwikkelingen laten zien dat de economische samenwerking op gang is gekomen en dat er in Afrika een enorm potentieel is voor Russische investeerders”, zegt dr. Sam K. Mbambo, de Namibische ambassadeur in Moskou.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.