Salvadoranen vrezen verlies voordelig arbeidsstatuut in VS

Zo’n 300.000 Salvadoraanse immigranten in de Verenigde Staten kijken met een bang hart uit naar 9 juli. Op die dag beslist het Department for Homeland Security of de Salvadoranen nog een jaar langer aanspraak kunnen maken op een Temporary Protected Status, een voordelig arbeidsstatuut voor mensen uit probleemlanden. Het geld dat de immigranten naar hun families in het thuisland sturen, vertegenwoordigt 15,1 procent van het Salvadoraanse bruto binnenlands product.

Terwijl experten meer of minder optimistische voorspellingen over een verlenging de wereld insturen, doen heel wat Salvadoranen in de VS geen oog meer dicht. We denken hier elke dag aan de naderende deadline, zegt Mauricio Tejada (naam veranderd) uit de Salvadoraanse buurt Mount Pleasant in de hoofdstad Washington, DC. Mijn familie is niet in staat te overleven zonder mijn werk hier, en de onzekerheid over de verlenging maakt me ziek. Caraïbische en Latijns-Amerikaanse immigranten stuurden in 2002 25 miljard dollar naar huis, zo berekende de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Eind april zagen de 67.000 Hondurezen en 6.000 Nicaraguanen hun beschermd statuut verlengd tot januari 1995, omwille van de gevolgen van orkaan Mitch in 1998. TPS is bedoeld voor migranten die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst wegens aanhoudende gewapende conflicten, milieurampen of andere uitzonderlijke omstandigheden. Het is momenteel van kracht voor mensen uit Burundi, El Salvador, Honduras, Liberia, Montserrat, Nicaragua, Sierra Leone, Somalië en Sudan.

Alvast een anonieme ambtenaar op het bevoegde ministerieschat de kans op verlenging voor El Salvador eerder gering in, omdat de Amerikaanse economie momenteel niet in topvorm is. Zonder verlenging moeten de Salvadoranen terug naar huis, waar de werkloosheid officieel 7,5 procent bedraagt maar waar de helft van de mensen zijn kostje bijeenscharrelt in de informele sector, als straatverkoper of schoenpoetser.

De Salvadoranen vormen in heel wat Amerikaanse steden grote gemeenschappen. In de hoofdstad Washington wonen bijna allemaal mensen uit het departement La Unión, meer bepaald uit de stad Intipúca. Volgens de lokale advocaat José Pertierra moeten de Salvadoranen niet beginnen wanhopen en zijn de verlengingen voor Nicaraguanen en Hondurezen een goed teken. De economieën ginder zijn zo fragiel dat ze het geld van buitenlandse gastarbeiders absoluut nodig hebben. Zonder TPS vallen die inkomsten weg en moeten er tegelijk honderdduizenden nieuwe banen worden gecreëerd.

De advocaat vindt dat de Salvadoranen in de Verenigde Staten eigenlijk beter verdienen. Bij de vorige verlenging was het voor velen niet duidelijk dat ze hun aanvraag binnen de drie maanden moesten vernieuwen, wat voor heel wat verwarring en wrevel zorgde. Veel van deze mensen zijn zo goed als ongeletterd, dus je moet hen niet lastigvallen met regels waar zelfs advocaten het lastig mee hebben. Integendeel, zo vindt Pertierra, ze dragen bij tot de economie en sommigen creëren zelfs jobs voor anderen. Het moet toch mogelijk zijn om dat te belonen met iets anders dan een ‘tijdelijk beschermd statuut’.

Jeremy Bigwood

xml=2

Ref: na la lb pr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.