Saoedi-Arabië maakt meeste kans als toevluchtsoord Moebarak

Als de Egyptische president Moebarak het land moet ontvluchten, maakt Saoedi-Arabië het meeste kans als toevluchtsoord. Dat blijkt uit een “predictieve analyse” van Recorded Future, een project van zowel Google als de CIA, dat publiek beschikbare informatie analyseert om voorspellingen over de toekomst te doen.

Recorded Future is gespecialiseerd in “openbroninlichtingen”: de analyse van een overdonderende hoeveelheid informatie die publiek voorhanden is op websites, blogs, nieuwsberichten en Facebook- en Twitteraccounts om onzichtbare connecties en trends op te sporen. Zo wees het bedrijf nog tijdens de rellen in Tunesië naar Egypte als volgende broeihaard van volksopstand op basis van een blog-analyse.

Om het toevluchtsoord van Moebarak te identificeren, analyseerde het bedrijf de reis- en communicatiepatronen van de Eyptische president over de laatste twaalf maanden. Daaruit blijkt dat hij een veel breder palet aan mogelijkheden heeft dan de Tunesische president Ben Ali. Moebarak had in de voorbije maanden contact met een groot aantal wereldleiders, waaronder Barack Obama, Hillary Clinton, de Duitse kanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Italiaanse president Berlusconi. Hij had ook privéontmoetingen met de Omaanse Sultan Qaboos bin Said.

Saoedi-Arabië

Ook zijn reispatronen geven interessante informatie, zegt Recorded Future.
Zo verbleef Moebarak in 2010 in Duitsland voor medische verzorging, en later dat jaar ook in Parijs. De kans dat een Europees land de Egyptische president asiel verleent, is echter niet zo groot, besluit Recorded Future, met uitzondering misschien van Italië. Het land is Moebaraks sterkste bondgenoot in Europa, en ook de persoonlijke relatie met premier Berlusconi is sterk.

De Egyptische president heeft natuurlijk ook bevriende staatshoofden in andere Arabische landen zoals Libië, Jordanië, Soedan en Algrije. Maar omdat de situatie in die landen op langere termijn minder stabiel lijkt, kiest Recorded Future voor Saoedi-Arabië als grootste kanshebber. De Saoedische koning sprak onlangs nog zijn steun uit voor Moebarak en verleende asiel aan de Tunesische president Ben Ali.
“Saoedi-Arabië steekt er bovenuit dankzij de recente verklaringen van steun en dankzij historische banden”, schrijft het bedrijf. “De Verenigde Arabische Emiraten en Oman kunnen een alternatief vormen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.