Satellieten maken verzekering tegen droogte in Afrika mogelijk (*)

Vanaf begin volgend jaar kunnen verzekeraars in Kenia een beroep doen op satellietbeelden om na te gaan hoe erg bepaalde streken door droogte worden getroffen. Ze kunnen op die manier claims behandelen van boeren uit afgelegen gebieden die vee hebben verloren. Wetenschappers verwachten dat Afrika steeds erger zal getroffen worden door droogte naarmate de aarde verder opwarmt.
Het is het Internationaal Onderzoeksinstituut voor de Veeteelt (ILRI) in Kenia dat de vrij toegankelijke satellietgegevens zal analyseren. Verdroogde vegetatie reflecteert licht op een andere manier dan levende planten, en dat is zichtbaar op satellietbeelden. Als veeltelers dieren verliezen en daarvoor een schadeclaim indienen, kan het ILRI verifiëren of droogte de oorzaak is. De verzekeraars kunnen de boeren dan vergoeden. Tot hiertoe konden boeren uit afgelegen gebieden zich nauwelijks verzekeren, omdat een onderzoek van schadegevallen ter plaatse onhaalbaar is.

PilootprojectDe boeren die deelnemen aan het pilootproject, moeten een jaarpremie van 33 tot 66 euro betalen per zes tot acht dieren. Het project gaat van start in Noord-Kenia, maar wordt uitgebreid tot de rest van het land als het een succes wordt.

Het ILRI wil gaan samenwerken met verschillende verzekeringsmaatschappijen. De satellietgegevens komen van de Amerikaanse National Oceanic Atmospheric Administration.

Amerika en de Europese Unie stellen al langer gratis satellietbeelden ter beschikking van arme landen om hen te helpen voedselschaarste te voorkomen.

Kenia heeft sinds 2007 te kampen met zware droogteperiodes, die veel vee en landbouwgewassen verloren hebben doen gaan. Satellietbeelden zijn goud waard om de gevolgen van dergelijke droogteperiodes voor de landbouw snel op te sporen en te volgen. Een probleem is dat er dure apparatuur en goed opgeleide technici nodig zijn om de gegevens te analyseren. In veel Afrikaanse landen moeten politici er nog van overtuigd worden dat de investering daarin loont.


(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.