Saudische mensenrechtencommissie voor vuurdoop

De Saudische koning heeft de leden benoemd van de nieuwe mensenrechtencommissie – de eerste ooit. De instelling zou meteen met een zwaar dossier kunnen beginnen: de behandeling van vijftien Guantanamo-gevangenen die de VS op 18 mei overdroegen aan Saudi-Arabië.
De Saudische mensenrechtencommissie is een teer kasplantje, net als vergelijkbare instellingen in Egypte, Jordanië, Marokko en Libië. De regering in Riad zegt dat de instelling als een onafhankelijke waakhond zal optreden. Maar de commissie staat onder supervisie van de koning, die alle leden benoemt. Ze vervult enkel een adviserende functie en kan dus niet op eigen initiatief onderzoeken instellen. De voorzitter, Turki Ibn Khaled Al-Sudairi, maakte eerder deel uit van de regering.

Werk lijkt er genoeg voor de nieuwe instelling. Volgens Al-Sudairi had zijn commissie voor haar officiële lancering al een 400-tal verzoekschriften binnen van Saudische burgers die hun beklag doen over uiteenlopende mensenrechtenschendingen.

Zelfs de VS, die Saudi-Arabië als een belangrijke bondgenoot zien, hekelen het gebrek aan vrijheid in het land. Het meest recente mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt onder meer de zware lijfstraffen, willekeurige aanhoudingen, de discriminatie van vrouwen en minderheden en de beperkte arbeidersrechten op de korrel. Volgens de VS is er in Saudi-Arabië ook geen sprake van vrijheid van meningsuiting, een onafhankelijke rechterlijke macht en eerlijke en openbare procesvoering.

De vuurproef voor de nieuwe mensenrechtencommissie zou de behandeling van vijftien Saudische terreurverdachten kunnen zijn die de VS in hun Cubaanse basis Guantanamo vasthielden en waarvoor Saudi-Arabië nu verantwoordelijk is. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch acht het “onwaarschijnlijk” dat de gevangenen in Saudi-Arabië “een eerlijk proces zullen krijgen” en denkt dat ze gevaar lopen gefolterd te worden.

Er zitten nog ongeveer honderd Saudische burgers vast in Guantanamo, sommigen al langer dan vier jaar. De VS hebben al eerder gevangenen van hun Cubaanse basis naar Saudi-Arabië gestuurd. Onlangs werden drie van die gedetineerden vrijgelaten omdat ze hun straf hadden uitgezeten. Vorig jaar werden vijf andere voormalige Guantanamo-gevangenen op vrije voeten gesteld in Saudi-Arabië. Maar andere gedetineerden die van Cuba naar Saudi-Arabië werden gebracht, wachten nog altijd op hun proces.

De nieuwe Saudische mensenrechtencommissie kan de aandacht helpen vestigen op de behandeling van de gedetineerden uit Guantanamo, maar mensenrechtenorganisaties betwijfelen of de nieuwe instelling misbruiken echt zal helpen tegengaan. In de meeste landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika lijkt er geen verband te bestaan tussen de aanwezigheid van officiële mensenrechtencommissies en het aantal schendingen. Het zijn eerder niet-gouvernementele organisaties die ervoor zorgen dat mensenrechtenschendingen gerapporteerd worden en dat de overheid eventueel actie onderneemt. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.