Senaat verwerpt controversiële migratiewet

De vluchtelingenorganisaties in Australië zijn opgelucht. Gisteren (woensdag) verwierp de senaat een besluit van de regering om 3000 eilanden langs de noordkust van het land aan de wetgeving rond vluchtelingenrechten te onttrekken. De strijd is echter nog niet gestreden. Vandaag dient de regering een nieuw besluit in, bijna identiek aan het vorige. Verwacht wordt dat dit opnieuw verworpen wordt. Het is niet ondenkbaar dat de patstelling tot vervroegde verkiezingen leidt - en tot een nieuw mandaat voor eerste minister John Howard.


Het besluit onttrok eilanden van de Koraalzee aan de kust van Queensland tot het westen van Australië aan de voorzieningen van de Migration Act. Daardoor zouden vluchtelingen die daar voet aan wal zetten geen recht meer hebben om asiel aan te vragen. Minister van Migratie Ruddock rechtvaardigde die maatregel met het verhaal van mensensmokkelaars die vanuit Indonesië asielzoekers zouden afzetten in de Straat van Torres tussen Papoea Nieuw-Guinea en Australië. Maar de overheid heeft daar geen bewijzen van. Minister van Defensie Robert Hill trok het verhaal van Ruddock later in en benadrukte enkel dat de mensensmokkelaars nieuwe strategieën uitwerkten om de achterpoortjes in de Australische wetgeving uit te buiten.

In het Australische systeem kunnen besluiten ongeldig verklaard worden door een meerderheid in de senaat, 10 werkdagen nadat de besluiten aangekondigd zijn in het publicatieblad van de regering. Volgens de groene senator Bob Brown, die het initiatief nam om het besluit te verwerpen, is “Ruddocks ‘spookboot-verhaal’ het zoveelste verzinsel van een regering naarstig op zoek naar argumenten om haar buitensporige anti-vluchtelingenmaatregelen goed te praten. Soms gaan de leugens zover als de ‘kinderen overboord affaire’”. Daarmee verwijst Brown naar valse verklaringen van ministers dat asielzoekers hun kinderen overboord gooiden in de hoop zo toegelaten te worden tot Australië.

Vraag is wat de gevolgen zijn nu de regering opnieuw een gelijkaardig besluit heeft ingediend. Volgens de Australische grondwet kan de regering om verkiezingen vragen - waardoor het lagerhuis en de senaat ontbonden worden - indien een wetgeving twee keer verworpen wordt binnen een periode van drie maanden. Aangezien het zo goed als zeker is dat het besluit opnieuw verworpen wordt, is het goed mogelijk dat er begin volgend jaar verkiezingen komen met het vluchtelingenthema weerom vooraan op de agenda.

De weerstand tegen de bootvluchtelingen in Australië is groot. Premier Howard hoopt dan ook de conservatieve labourstemmen uit de oppositie naar zich toe te kunnen trekken. “We hebben altijd geweten dat Labour zwak staat in het beschermen van de grenzen,” sneerde hij nog tijdens het debat in het lagerhuis deze week maandag. ”Het zal dan voor iedereen duidelijk worden dat de oppositie onze maatregelen saboteert om de grenzen te beschermen,” zei minister voor Migratie Philip Ruddock nog.

Volgens Brown heeft Howard een dubbele agenda. Dankzij de vervroegde verkiezingen kan hij een komende strijd om het leiderschap met zijn ambitieuze minister van Financiën Peter Costello op een afstand houden, aldus de senator.

Howard Glenn, de nationale coördinator van Australiërs voor Rechtvaardige Vluchtelingenprogramma’s, noemde de beslissing van de senaat een nieuwe stap in de ontmanteling van het harde anti-vluchtelingenbeleid. “We zijn blij dat de oppositie de regering niet zomaar haar gang laat gaan”. Glenn gelooft dat de hardelijnspolitiek van Howard uit mekaar zal vallen als de contradicties zich blijven opstapelen. ”De regering wil dat asielzoekers naar Irak terugkeren, en tegelijk steunt ze nieuwe aanvallen tegen Irak. De regering kan dit onverdedigbaar beleid niet blijven verdedigen,” voorspelt hij.Ref: ap pr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.