Singapore zet in op eigen drinkwater

De kleine eilandstaat Singapore pompt miljarden in de ontwikkeling van innovatieve manieren om drinkbaar water te winnen en zo onafhankelijker te worden.

Decennia was Singapore voor water erg afhankelijk van buurland Maleisië. Een situatie die tot diplomatieke spanningen leidde en die Singapore kopzorgen gaf. Want wat als de Maleisische regering op een dag de kraan zou dichtdraaien?

Ontzilting en recyclage van water zijn vandaag essentieel geworden: Singapore puurt er 40 procent van zijn water uit. Nu wil het op termijn volledig zelfvoorzienend zijn en dat zal ook nodig zijn: een langlopend waterakkoord met Maleisië verstrijkt in 2061.

In 1962 kwamen beide landen namelijk overeen dat Singapore 946 miljoen liter Maleisisch water per dag krijgt. Tot op vandaag leidt het akkoord tot politieke wrevel. “In 1965, toen Singapore onafhankelijk werd verklaard, was water een strategische kwestie”, verklaart George Madhaven, directeur bij de Raad voor Openbare Voorzieningen.

Grote schoonmaak

In 1977 maakte de eerste minister Lee Kwan Yew van water een prioriteit en beval hij de schoonmaak van verschillende natuurlijke bronnen die zwaar verontreinigd waren. “Tegen 1987 waren de meeste rivieren opnieuw proper. De volgende stap was de aanleg van reservoirs om het regenwater in op te vangen”, legt Madhaven uit.

Ben Goldfarb, journalist bij Sage Magazine, schreef dat het in Singapores belang is om volledig in eigen water te voorzien. “Hoewel Singapore goedkope toegang krijgt tot Maleisisch water, is zijn afhankelijkheid ook een politieke hefboom die Maleisië kan misbruiken.”
De stadstaat verbruikt dagelijks 1,7 miljard liter water. Sinds 2006 geeft Singapore jaarlijks tussen de 380 miljoen en 500 miljoen euro uit aan onderzoek naar alternatieve zoetwaterbronnen.

Stuwdam

Het opvangen van water is de meest revolutionaire en vitale bron voor Singapore. De Marina-stuwdam ligt in het hart van het toeristische en zakelijke district en vangt water op van kanalen dat uiteindelijk in een reusachtig reservoir belandt.

Het principe is simpel. Als het regent bij laagtij worden de sluizen van de dam opengezet om overtollig regenwater van de Marina-dam naar zee af te voeren. Als het zwaar regent bij hoogtij, blijven de sluizen dicht en worden er zeven reusachtige pompen in werking gesteld, die tot 40 kubieke meter water per seconde verwijderen.

Dat water wordt dan in een reservoir gepompt, schoongemaakt, gefilterd en verdeeld als veilig drinkwater over de ganse stad. Toen de dam nog niet gebouwd was, overstroomde een groot deel van het gebied rond de haven bij hoogtij en hevige regen. Nu kan het waterpeil gecontroleerd worden dankzij het damsysteem.

“Watertekorten in de wereld zijn het gevolg van wanbeheer. Politieke wil om het water goed te beheren, is extreem belangrijk. Dat heeft Singapore goed begrepen”, meent Madavan.

Duurzaam verbruik

Singapore heeft ook een groot ontziltingsproject in de steigers staan. Ontzilting is hier al goed voor 114 miljoen water per dag. Een tweede installatie zal vanaf 2013 dagelijks nog eens 265 miljoen liter opleveren.

Ontzilting is veel milieuvriendelijker geworden in de voorbije jaren. Vroeger was dat namelijk een zeer energieverslindend proces waarbij er 15 kilowatt/uur stroom nodig was om een kubieke meter zeewater drinkbaar te maken. Bij de methode die in Singapore wordt gebruikt, is dat nog maar 4 kilowattuur. Bovendien werkt de overheid samen met het Duitse bedrijf Siemens aan een nieuw systeem dat amper 1,7 kilowattuur per kubieke meter water zou verbruiken.

Daarnaast wil de regering haar bevolking zuinig leren omspringen met water. Nu zitten de Singaporezen aan een gemiddeld verbruik van 153 liter water per dag, terwijl het volgens de regering met 140 liter moet lukken. 

”Water is een schaars goed”, verklaart Mas Shafreen Sirat van de Raad voor Openbare Voorzieningen. “In Singapore is duurzaam waterverbruik een must. We leren de jongeren dat het ieders verantwoordelijkheid is.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.