Smeltend noordpoolijs dwingt walrus naar kust

Door het smeltende noordpoolijs is de walrus zich anders gaan voeden, hebben Amerikaanse geologen vastgesteld. De impact van die verandering is nog niet duidelijk.

  • cc Byrd Vernon Biologen bestuderen walrussen op de oever aan de Beringzee cc Byrd Vernon

De Amerikaanse geologische dienst USGS heeft 251 walrussen in de Tsjoektsjenzee (aan de Beringstraat) van een radiozendertje voorzien. Zo konden ze van 2008 tot 2011 het gedrag van de dieren observeren.

De onderzoekers stelden vast dat de walrussen hun gedrag behoorlijk veranderd hadden in die vier jaar. De oorzaak is de steeds kleiner wordende ijsoppervlakte in de zomer als gevolg van de klimaatwijziging, zeggen de geologen.

Massaal aan land

Doordat het ijs vroeger gaat smelten in de zomer, arriveren de dieren vroeger op hun noordelijke voedselgronden. Wanneer het ijs in de herfst helemaal weg is, zoeken ze hun voedsel dichter bij de kust en komen ze massaal aan land. De walrus leeft in principe op drijfijs en eet voornamelijk schelpdieren.

Wat de impact van die verandering is op de totale walrussenpopulatie, daarover kunnen de onderzoekers nog geen uitspraken doen. Maar ze wijzen er wel op dat jonge walrussen in het gewoel aan land makkelijk vertrapt worden en dat het zoeken naar voedsel bij de kust meer energie kan kosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.