Soedanese presidentsverkiezing verlengd

De Soedanese Nationale Verkiezingscommissie heeft beslist de presidentsverkiezing met twee dagen te verlengen. Deze beslissing kwam na problemen met de stemmers en met de stembiljetten.
De eerste democratische verkiezingen sinds 24 jaar in Soedan verlopen niet zonder problemen. De beslissing tot uitstel van de Nationale Verkiezingscommissie viel nadat het Afrikaans Centrum voor Gerechtigheid en Vredesstudies (ACPJS) de verkiezingscommissie openlijk beschuldigde van talloze schendingen van de kiesprocedure. Zo zouden er problemen zijn met de kiesbiljetten, zouden kiezers hun naam niet terugvinden op de kieslijsten en zou er op minstens één plaats een verkiezingswaarnemer de toegang tot het stemcentrum ontzegt zijn.  

Het ACPJS, dat om de verlenging, wees nogmaals op het feit dat veel kiezers in Darfoer niet konden gaan stemmen door de aanwezigheid van vijandige veiligheidsdiensten in de steden en vluchtelingenkampen van de regio. Sinds het conflict in 2003 losbarstte in de regio zijn volgens de VN al meer dan driehonderdduizend mensen vermoord en meer dan één miljoen inwoners op de vlucht geslagen. Huidig president Bashir is aangeklaagd door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Zuid-Soedan ongeïnteresseerd



De Soedanese Vrijheidsbeweging (SPLM) is de belangrijkste oppositiepartij en heeft zich, net als de Ummah Partij, ook uit de verkiezing teruggetrokken. De partij ondertekende in 2005 het vredesakkoord dat een einde maakte aan twee decennia burgeroorlog en stond mee aan de wieg van deze presidentsverkiezing, maar trok zijn presidentskandidaat terug.

In het zuiden van Soedan zijn de stembiljetten te laat of niet talrijk genoeg aangekomen. Op sommige plaatsen hebben verkiezingsambtenaren het stemmen moeten stoppen omdat de verkeerde stembiljetten werden gebruikt. Terwijl huidig president Bashir op een overwinning afstormt, focussen kiezers en leiders uit het zuiden van het land zich op het onafhankelijkheidsreferendum in januari volgend jaar.  

Een gebrekkige verkiezing zal de droom van Zuid-Soedan om onafhankelijk te zijn niet in de weg staat maar zal wel Bashir’s positie versterken. Als hij de presidentsverkiezingen wint, kan hij verder de aanklacht tegen hem van het Internationaal Strafgerechtshof in Den Haag negeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.