Somalische vluchtelingen in Kenia vervolgd

Somalische vluchtelingen in Kenia zijn het slachtoffer van afpersing, verkrachting en mishandeling door de Keniaanse politie, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport.

Ubah Abdi Warsame, een vluchtelinge uit Somalië die nu in het oosten van Nairobi woont, wijst naar haar linkeroor. Ze kreeg er een trap tegen van een Keniaanse agent toen haar appartementsgebouw ‘s morgens vroeg werd bestormd.

“We waren gewend geraakt aan de agenten die ons lastigvielen en kleine sommen smeergeld eisten”, zegt Warsame. “Maar toen ze onze huizen begonnen te doorzoeken, en Somaliërs begonnen af te ranselen en arresteren, werden we echt bang. Ik heb nachtmerries door de mishandeling.”

De inval was volgens Human Rights Watch geen alleenstaand geval. De organisatie beschrijft een tien weken durende campagne door de Keniaanse politie, inclusief slagen, afpersing en mishandeling, in het kader van antiterreur. Tientallen vluchtelingen werden afgevoerd naar politiebureaus, inclusief Warsame. Ze kwam vrij nadat een kennis smeergeld had betaald aan de politie.

In een rapport beschrijft HRW hoe minstens duizend vluchtelingen tussen november vorig jaar en januari van dit jaar werden gemarteld, misbruikt en opgesloten. Zeven vrouwen getuigden van verkrachting door de politie.

Professioneel

Masoud Mwinyi, een woordvoerder van de Keniaanse politie, noemt die beschuldigingen onwaarschijnlijk, maar zegt dat de politie het rapport zal onderzoeken. “Het kan niet waar zijn”, zegt hij. “Vergeet niet dat duizend mensen een groot aantal is, zelfs als het over een lange periode gaat. Politieagenten werken onder een ethische code en zijn professioneel. Ik kan me niet inbeelden dat zoiets gebeurt zonder dat wij het merken.”

HRW bekritiseert ook de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die niet ingreep tijdens de razzia’s van de politie in de wijk Eastleigh in Nairobi, die ook bekendstaat als Klein Mogadishu door de vele Somalische vluchtelingen. De organisatie spreekt dat tegen, en zou honderden vluchtelingen vrij gekregen hebben die onterecht waren gearresteerd, zegt UNHCR-hoofd in Kenia Abel Mbilinyi.

In Kenia leven een half miljoen geregistreerde Somalische vluchtelingen, die hun land ontvlucht zijn na twee decennia van droogte, oorlog en stammentwisten.

Terrorisme

De Keniaanse overheid is op haar hoede voor terroristische aanslagen door infiltranten van de islamistische Al Shabaab-rebellen onder de vluchtelingen. Ze heeft bevolen dat alle vluchtelingen de steden moeten verlaten en hun toevlucht moeten zoeken tot kampen. Keniaanse mensenrechtenorganisaties verzetten zich daartegen in de rechtbank. Ze zijn van mening dat Kenia zowel de eigen wetten als de internationale vluchtelingenakkoorden breekt. Het vonnis is gepland op 30 juni.

De organisaties hebben er vertrouwen in dat de rechtbank zich tegen het plan van de regering zal uitspreken. “De campagne werd opgestart voor de verkiezingen, zodat het zou lijken alsof de regering het veiligheidsprobleem aanpakt”, zegt Dennis Likule, advocaat voor het Refugee Consortium of Kenya. “Door diezelfde verkiezingen hadden de media weinig aandacht voor de mishandeling van de vluchtelingen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.