Sprinkhanenplaag neemt bijbelse proporties aan

Mali vreest dat het dit jaar 440.000 ton graan kan verliezen aan de sprinkhanenplaag die West-Afrika teistert, een zevende van de oogst van vorig jaar. De VN-Voedselorganisatie FAO waarschuwt intussen dat een nieuwe generatie sprinkhanen tot ontwikkeling komt in Mauritanië. De insecten zijn er neergestreken op een gebied van 1,6 miljoen hectare; tot hiertoe kon daarvan slechts een schamele 60.000 hectare worden behandeld met insecticide. De vraatzuchtige zwermen jonge sprinkhanen kunnen de komende maanden voor aanzienlijke schade zorgen in heel West-Afrika, en dat net tijdens het oogstseizoen, zegt FAO-specialist in sprinkhaanbestrijding Keith Cressman.
Vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw uit West-Afrika zijn sinds gisteren (dinsdag) bijeen in de Senegalese hoofdstad Dakar om de komende graanoogst in te schatten en uit te maken welke regio’s dit jaar naar alle waarschijnlijkheid met voedseltekorten zullen kampen. Dat die toekomstbeelden niet rooskleurig zullen zijn, staat buiten kijf.

Experts schatten dat intussen meer dan 2 miljoen hectare in de Sahel door sprinkhanen bezet wordt, waarvan driekwart in Mauritanië. In dat land is in sommige regio’s nu al tot veertig procent van de oogst weggevreten, zo rapporteerde Mohamed Abdallahi Ould Babah, het hoofd van het nationale bestrijdingsprogramma. Met hulp uit Marokko en Algerije beschikt Mauritanië momenteel over 29 teams op de grond en vier vliegtuigjes die insecticide sproeien, maar daarmee kunnen ze maar 6.000 hectare per dag behandelen. Om enige hoop te hebben de plaag onder controle te krijgen, zouden we 20.000 hectare per dag moeten besproeien, zegt Ould Babah.

De situatie in Mauritanië is een somber voorsmaakje van wat we kunnen verwachten in Mali, Senegal en Niger, zegt Cressman. De zwermen in Mauritanië zorgen momenteel voor nageslacht. Onvolgroeide sprinkhanen zijn nog vraatzuchtiger dan hun ouders. Cressman vreest dat voor de meeste landen van West-Afrika de plaag pas in oktober en november haar hoogtepunt zal bereiken - tijdens oogstseizoen dus. Ook daar loopt de strijd tegen de neergestreken sprinkhanen achter - in Mali bijvoorbeeld, dat grenst aan Mauritanië, is nog maar 40.000 van de 286.000 hectare die aangetast zijn besproeid.

De Commissie ter Bestrijding van Woestijnsprinkhanen in de Westelijke Regio (CLCPRO) zei in haar recentste rapport op 31 augustus dat tijdens de komende maanden 4,3 miljoen hectare akkers in West-Afrika met pesticiden behandeld zou moeten worden. Zonder een geïntegreerde bestrijdingscampagne vallen zwermen die in het ene land overleven ook de buurlanden binnen.

De FAO schatte het benodigde budget voor bestrijdingsprogramma’s in West-Afrika eerder al op 100 miljoen dollar. Donoren hebben daarvan nog maar een derde ter beschikking gesteld. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.