Sri Lanka in shock na moord op hoofdredacteur

Nieuws

Sri Lanka in shock na moord op hoofdredacteur

IPS

08 januari 2009

In Sri Lanka is donderdagochtend (8 januari) een invloedrijke hoofdredacteur vermoord. De moord komt twee dagen nadat gewapende en gemaskerde mannen de lokalen van een populaire radio- en televisiezender vernielden, een aanslag die door de vermoorde journalist aan regeringsgezinde elementen werd toegeschreven.

Lasantha Wickrematunga, de gerespecteerde hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Sunday Leader, was donderdagochtend op weg naar zijn kantoor in Ratmalana, ten zuiden van Colombo, toen onbekenden hem vanop een motorfiets in het hoofd schoten.
Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Volgens de Aziatische Mensenrechtencommissie (AHRC) had Wickrematunga gemerkt dat hij door twee mannen op een motorfiets was gevolgd en had hij nog verschillende vrienden verwittigd via gsm.

“We zijn in shock. Dit heeft geen enkele zin”, zegt Dayasiri Jayasekera, een parlementslid van de oppositie. De journalisten en de meeste politici in het door geweld geteisterde land reageerden op een gelijkaardige wijze. “We mogen het dan wel niet eens zijn met zijn standpunten maar je schiet niet iemand in koelen bloede neer”, zegt een geschokte journalist van een door de staat gecontroleerde krant.

Veroordeeld

De moord komt er nauwelijks twee dagen nadat een groep gemaskerde en gewapende mannen de gebouwen van Maharaja TV (MTV), Sri Lanka’s populairste radio- en televisiestation, bestormde en vernielde. Wickrematunga behoorde tot de groep mensen die de aanval publiekelijk veroordeelde en de verantwoordelijkheid in de schoenen van regeringsgezinde elementen schoof.

Woensdag hadden media-experts gezegd dat het protest tegen de aanslag op Maharaja TV de pogingen om de media te muilkorven niet zou stoppen. De AHRC had daags voordien nog gewaarschuwd voor meer politieke aanslagen in Sri Lanka.
De moord op Wickrematunga werd niet opgeëist – bij de tientallen vorige aanslagen op de media gebeurde dat evenmin – maar de verdenking viel meteen op regeringsgezinde elementen aangezien de aanslag met precisie, en volgens sommige getuigen zelfs met geluidsdempers was uitgevoerd.

We mogen het dan wel niet eens zijn met zijn standpunten maar je schiet niet iemand in koelen bloede neer.

Kritiek

De Sunday Leader en Irudina, een krant die tot dezelfde Leader-groep behoort, sparen hun kritiek op het regime van president Mahinda Rajapakse niet. De 50-jarige Wickrematunga had The Sunday Leader tien jaar geleden opgericht, samen met zijn broer Lal, die uitgever werd. De krant kreeg algauw bekendheid door verbazende onthullingen over corruptie en andere schandalen.
Regeringsgezinde politci beschuldigden Wickrematunga’s steevast van “eenzijdige berichtgeving”; de oppositie en de publieke opinie prezen hem. Hij werd zo het belangrijkste doelwit van Rajapakse’s regime, vooral van diens broer Gottabaya Rajapakse, minister van Defensie. Een poging om Wickrematunga te arresteren mislukte nadat journalisten zich rond Wickrematunga hadden verzameld en hoge politie-officieren weigerden op te treden. Nadien werden de persen van The Sunday Leader aangevallen en in brand gestoken door een groep onbekenden, van wie niemand werd gearresteerd. Er werd algemeen aangenomen dat de groep door de regeringspartij was gestuurd en mogelijk uit de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten was gerecruteerd.

“We zijn sprakeloos”, zegt J. Weliamuna, hoofd van het Sri Lankaanse kantoor van Transparency International (TI) en zelf doelwit van een granaataanval op zijn huis in september. Weliamuna wijst erop dat Wickrematunga in 2000 de internationale Integriteitsprijs van Transparency International heeft gekregen, de eerste Aziaat die die eer te beurt viel. “Wie dissidentie begint te elimineren, gaat algauw over tot het uitroeien van de dissidenten zelf. Met de opgelegde eenmaking van opinies bereik je alleen de unanimiteit van de begraafplaats.”