Stadskippen slaan hun vleugels uit in VS

In de Verenigde Staten worden stadskippen almaar populairder. “Voor niemand in de VS is het langer dan een of twee generaties geleden om voedsel uit de eigen tuin te halen”, zegt “kippenfluisteraar” Andy Schneider.

Steeds meer consumenten kiezen voor biologische, vrije-uitloopeieren, maar die kosten vaak twee tot drie keer zoveel als conventionele eieren en niet elke supermarkt heeft ze in de rekken liggen. Het alternatief? Zelf legkippen houden.

Kippenfluisteraar

Andy Schneider, die in de VS bekend staat als de kippenfluisteraar, begon in 2008 een groep voor stadskippenhouders in Atlanta (Georgia) via de website meetup.com, een socialenetwerksite die het opzetten van lokale groepen rond bepaalde interesses mogelijk maakt. De groep telt ondertussen meer dan 1700 leden, zegt hij.

Ook in andere steden boomt het houden van stadskippen. Schneider noemt groepen in Austin, Chicago, New York, Portland, Oregon en San Francisco. In Austin en Dallas zijn er zelfs Coop Tours, kippenhokroutes, waarop mensen naar de kippenhokken van anderen kunnen gaan kijken.

“Voor niemand in de VS is het langer dan een of twee generaties geleden om voedsel uit de eigen tuin te halen”, zegt Schneider. “Daardoor laten grote steden het houden van kippen toe.”

Chicks in the City

In Decatur, eveneens in Georgia, organiseert het Oakhurst Community Garden Project (OCGP) het hele jaar door lessen over het houden van stadskippen en vaak zijn die uitverkocht. Ook op internet werkt het mee aan discussiegroepen over het onderwerp.

Onlangs hield het OCGP zijn vierde Chicks in the City-symposium. Vijftig deelnemers volgden er de hele dag workshops over het houden van kippen in de stad. Ze leerden onder meer welke rassen geschikt zijn, wat voor voedsel de kippen moeten krijgen en hoe je coöperaties kunt opzetten.

OCGP-programmacoördinator Andrea Zoppo ziet veel voordelen in het houden van stadskippen. “Eerst en vooral maken ze de grond vruchtbaar, kippenmest doet wonderen voor de tuin. Ze voorkomen ook plagen omdat ze insecten eten.”

Mensen willen opnieuw weten waar hun voedsel vandaan komt, zegt Zoppo. “Je hoeft niet buiten je gemeenschap te gaan om te vinden wat je nodig hebt voor je gezin. Het gaat behoorlijk diep. De mensen willen steeds meer zelfvoorzienend zijn.”

Dagelijks radioprogramma

Schneider had nooit de intentie om kippenfluisteraar te worden. Hij benadrukt dat hij niet communiceert met de kippen, de bijnaam kreeg hij van de media.

“Mijn vrouw en ik hielden kippen lang voor het in was”, zegt hij.

Nu heeft hij op het internet een dagelijks radioprogramma over kippen en duurzaamheid. In september vorig jaar publiceerde hij een boek: The Chicken Whisperer’s Guide to Keeping Chickens.

Schneider werkt ook met gemeenschapsactivisten om plaatselijke regelgeving aan te passen, want sommige steden maken het kippenhouders nog moeilijk. Hij werkt nu mee aan campagnes in Chelsea (Michigan), Tampa (Florida) en Virginia Beach (Virginia).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.