Start grootscheepse zoektocht naar waterzuinige landbouw

Nieuws

Start grootscheepse zoektocht naar waterzuinige landbouw

Moyiga Nduru

22 november 2004

Hoe kan Afrika meer voedsel produceren met minder water en tegelijk het milieu beschermen? Een pas gestart vijfjarig landbouwkundig onderzoek gaat dat uitzoeken. De studie buigt zich over de rivier Limpopo, die zich over verschillende landen in Zuidelijk Afrika uitstrekt.

De studie maakt deel uit van het Challenge Programme on Water and Food (CPWF) van de Adviesgroep Internationaal Landbouwonderzoek (CGIAR) en richt zich wereldwijd op negen rivieren, waarvan er drie door Afrika stromen. Naast de Limpopo zijn dat de Nijl en de Volta in West-Afrika. Eerder dit jaar ging een soortgelijk onderzoeksproject van start in het stroomgebied van de benedenloop van de 4.900 kilometer lange rivier Mekong in Zuidoost-Azië.

In Zuidelijk Afrika moet het project onder meer resulteren in een beter leven voor de miljoenen arme boeren in de provincie Limpopo. De rivier Limpopo is uitgekozen vanwege de combinatie van ernstige armoede onder de boeren, chronisch watergebrek en een wijdverbreide onzekerheid in de voedselproductie, zegt Adriaan Louw, coördinator van het project. Een miljoen mensen in Limpopo is momenteel afhankelijk van voedselhulp. Vooral in droogteperiodes sterven veel mensen door voedselgebrek.

In het stroomgebied van de rivier Limpopo, dat inclusief de rivieren en zijrivieren uit Zambia, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Afrika 413.000 vierkante kilometer beslaat, leven veertien miljoen mensen. Tien miljoen van hen leven in Zuid-Afrika. Het gebied is erg droog en door sommige delen van de Limpopo en zijn zijrivieren stroomt in droge jaren maar gedurende veertig dagen water. De boeren in de omgeving zijn voor hun oogst afhankelijk van het regenseizoen en de opbrengsten zijn laag. Goed waterbeheer kan veel bijdragen aan een verbetering van de leefomstandigheden van de allerarmsten, zegt Barbara Koppen van het International Water Management Institute in Pretoria. Maar we moeten het water eerst zien vast te houden. In agrarische gebieden kan op een goedkope manier, met aftapkranen, kleine dammen en watertanks.

Het Challenge Programme on Water and Food heeft een ruime agenda. In Zuidelijk Afrika wordt onder meer onderzocht wat de mogelijkheden zijn om op drassige grond gewassen te verbouwen. Het programma onderzoekt ook het effect van multifunctionele reservoirs en grote dammen, zodat de watervoorziening beter gereguleerd kan worden. Op grond van de onderzoeksresultaten wordt een kennisdatabase aangelegd die moet bijdragen aan een oplossing voor wereldwijde watermanagementproblemen. (JS/ADR)