"Sterkere emissiehandel levert EU-landen 60 miljard op"

Een sterkere emissiehandel kan Europese landen meer dan 60 miljard euro opleveren tussen 2013 en 2020, zonder daarbij de industrie te schaden. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van milieuorganisaties.

Het Europese Systeem van Emissiehandel (ETS) heeft te lijden onder een lage CO2-prijs en een te hoog aantal emissierechten. Daardoor levert het minder op voor Europese regeringen en slaagt het systeem er onvoldoende in om de uitstoot van de Europese industrie terug te dringen.

Het Duitse Öko-Institut berekende dat het tijdelijk inhouden van emissierechten, ook bekend als “backloading”, de inkomsten met 7 procent zou doen stijgen, goed voor 7 miljard euro van 2013 tot 2020. Als de regels streng genoeg worden om de uitstoot met 25 tot 30 procent te verminderen tegen 2020, zou de opbrengst in diezelfde periode zelfs met 62 tot 78 miljard euro stijgen.

Opbrengsten investeren

“Zonder een sterkere emissiehandel verliezen de Europese regeringen de kans om een economisch efficiënt prijssignaal te sturen naar de grootste Europese vervuilers”, zegt Sam Van den Plas van het Wereldnatuurfonds. “Wat de EU nodig heeft, is een combinatie van noodmaatregelen en structurele ingrepen om de handel gezond te maken. Europese regeringen moeten de opbrengsten uit de handel slim investeren in een schonere en meer competitieve productie.”

Het rapport toont aan dat een aantal Europese sectoren, zoals de staal- en cementindustrie, gratis uitstootrechten houden, ook al is de invloed van de ETS op hun concurrentiepositie verwaarloosbaar. De inschatting door de Europese Commissie van de impact op die concurrentiepositie in 2009 gebeurde volgens het rapport op basis van verouderde parameters.

Steenkool

“Ondanks de Europese emissiehandel wordt er meer steenkool verbrand dan ooit tevoren”, zegt Joris den Blanken van milieuorganisatie Greenpeace. “De handel werkt niet en de EU-leiders moeten daar iets aan doen voor het hele systeem irrelevant wordt. Dit rapport toont aan dat een functionerende emissiehandel grote financiële voordelen oplevert zonder de Europese industrie te schaden.”

WWF en Greenpeace roepen Europa dan ook op om voor minstens 1,4 miljard aan uitstootrechten in te houden. Die noodmaatregel moet gevolgd worden door structurele ingrepen om het systeem te versterken en zo mee te werken aan een uitstootvermindering van 30 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.