Steun groeit in VS voor gesprekken met Iran

In het Amerikaanse Congres groeit de steun opnieuw voor een diplomatieke oplossing met Iran. De onverwachte verkiezing van de gematigde nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani heeft daar veel mee te maken.

Dat de steun voor een diplomatieke oplossing groeit, bleek de voorbije dagen met name uit het feit dat 131 leden van Huis van Afgevaardigden een oproep onderschreven aan president Obama om “een onderhandelde nucleaire oplossing” te verzekeren. Bij de ondertekenaars waren zeventien Republikeinen.

In een open brief vragen de afgevaardigden de president dat Washington bereid moet zijn om de sancties tegen Iran te versoepelen in ruil voor “significante en meetbare toegevingen” aan de onderhandelingstafel. De brief waarschuwt bovendien impliciet voor nieuwe sancties in deze gevoelige periode. “We moeten er zorg voor dragen deze mogelijke kans niet teniet te doen door acties te ondernemen die de bewegingsruimte van de nieuw verkozen president verkleinen en zijn positie zouden verzwakken”, stellen de ondertekenaars.

De open brief komt er net de oorlogszuchtige taal van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Washington opriep om de druk op te drijven en te dreigen met militaire actie. Netanyahu noemde de nieuwe Iraanse president een “wolf in schaapskleren”.

Historische kans

“Deze brief is van cruciaal belang, omdat hij aantoont dat er een sterke groep is, zelfs in het doorgaans onbuigzame congres, die begrijpt dat er zich een historische kans aandient en die de mogelijkheden daarvan wil onderzoeken”, zegt Trita Parsi, voorzitter van de National Iranian American Council (NIAC). “Dergelijke brieven krijgen doorgaans niet meer dan dertig handtekeningen, maar deze kreeg er veel meer, waaronder die van belangrijke Republikeinen. Dat wijst erop dat de zaken aan het veranderen zijn.”

Ook Heather Hurlburt van het National Security Network (NSN) ziet er een belangrijk signaal in. “De bereidheid van 131 congresleden om de brief te ondertekenen toont een consensus aan bij vertegenwoordigers van beide partijen, die al acht maanden aan het groeien is”, zegt ze. “Die consensus dat de onderhandelingen tijd moeten krijgen om te slagen, wordt versterkt door de verkiezingsresultaten in Iran.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.