Steun voor Irakplannen Bush daalt opnieuw

Republikeinse en Democratische beleidsmakers in Washington zijn in toenemende mate ontevreden over het Irak-beleid van president George W. Bush, blijkt uit een opiniepeiling. Ze zijn tegen de troepenuitbreiding en vinden dat de wereld de afgelopen jaren alleen maar onveiliger is geworden voor de Verenigde Staten.
De peiling van het magazine van het Centre for American Progress and Foreign Policy, de Terrorism Index, ondervroeg meer dan honderd experts op het gebied van buitenlands beleid, inclusief voormalige ministers van Buitenlandse Zaken, hoge militairen en oud-medewerkers van veiligheidsdiensten. Doel van de peiling was om zicht te krijgen op de effectiviteit van de aanpak die de VS hanteren in de “strijd tegen het terrorisme”.
De uitkomst van dit jaar laat zien dat 91 procent van de ondervraagden vindt dat de wereld gevaarlijker is geworden voor de VS. Slechts 2 procent vindt dat de wereld veiliger is geworden en 84 procent is het niet eens met de stelling dat de VS de oorlog tegen de terreur aan het winnen zijn.
De oorlog in Irak is de belangrijkste oorzaak van het pessimisme onder de experts; 92 procent van hen vindt dat die oorlog de nationale veiligheid van de VS negatief beïnvloedt. Dat is 5 procent meer dan een jaar geleden.
Volgens 53 procent van de respondenten heeft de uitbreiding van het aantal militairen in Irak (tot 165.000) een negatieve invloed op de situatie daar. Een half jaar geleden vond nog maar 31 procent dat.
Over terugtrekking van de troepen verschillen de meningen. Een meerderheid, 68 procent, is voor hergroepering in de komende achttien maanden. De meeste deskundigen zijn tegen een directe terugtrekking. Wellicht verrassend is dat iets meer conservatieven (25 procent van de conservatieve respondenten) dan liberalen en gematigden voor directe terugtrekking waren.
Ondanks beweringen van de regering-Bush en de presidentskandidaten dat een terugtrekking uit Irak zal leiden tot meer terrorisme in de VS, was 88 procent van de experts het erover eens dat er geen of nauwelijks een verband bestaat tussen terugtrekking en toekomstige terroristische aanslagen in de VS.
Niet alleen zetten de deskundigen vraagtekens bij de argumenten van de regering-Bush om in Irak te blijven, ze tonen zich ook bezorgd over de gevolgen van het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid op lange termijn. Achtenvijftig procent van de ondervraagden verwacht dat over tien jaar de spanningen tussen sjiieten en soennieten zijn toegenomen; 35 procent gelooft dat Arabische dictators minder geneigd zullen zijn om hervormingen door te voeren; 5 procent gelooft dat Al Qaeda zwakker zal worden en slechts 3 procent gelooft dat Irak een “baken van democratie” in het Midden-Oosten zal zijn.
Meer dan de helft van de ondervraagde experts denkt dat het huidige Amerikaanse beleid om hulp te geven aan Pakistan, een negatieve invloed heeft op de nationale veiligheid. De hulp aan Pakistan is aanzienlijk toegenomen na de Amerikaanse invasie in Afghanistan. Vijfendertig procent vindt het waarschijnlijk dat Pakistan het volgende Al Qaeda-bolwerk wordt en 74 procent denkt dat de kans groot is dat Pakistan in de komende drie tot vijf jaar nucleaire technologie doorspeelt aan terroristen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.