Strengste immigratiewet van de VS geblokkeerd in gerechtshof

President Obama, kerkleiders en mensenrechtenorganisaties proberen er alles aan te doen om te verhinderen dat de staat Alabama een nieuwe immigratiewet invoert. Deze wet moet ervoor zorgen dat het transporteren, tewerkstellen en verhuren van een woonplaats aan illegale immigranten verboden wordt. Momenteel zit de wet echter geblokkeerd in een federaal gerechtshof.

  • wonderlane (cc) Deze drie meter hoge muur op de grens van de VS en Mexico zou illegale immigratie vanuit Mexico moeten stoppen. wonderlane (cc)

‘We willen voorkomen dat illegale immigranten naar Alabama komen en dat degenen die hier zijn zich zouden vestigen’, zegt republikeins parlementslid Mickey Hammon van de staat Alabama. De republikeinse partij, die beide kamers van het parlement in deze staat domineert, wil een wet invoeren die het leven van illegale immigranten bemoeilijkt. 

Niet alleen maakt de zogenaamde House Bill 56 het illegaal om immigranten te vervoeren of tewerk te stellen, ook zullen publieke scholen door deze wet een lijst moeten bijhouden over de status van hun leerlingen. Leerlingen waarvan bekend is dat ze illegaal in de VS verblijven, komen op deze lijst terecht en krijgen geen toegang tot universitaire studies. Daarnaast krijgt de politie de bevoegdheid om de papieren te controleren van alle personen die er illegaal “uitzien”. ‘Deze wet introduceert discriminatie in elk aspect van het leven van de mensen die wonen in Alabama’, zo stelt Cecilia Wang van de mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU).

Ongrondwettelijk

President Obama, kerkleiders en mensenrechtenorganisaties hebben een aantal maanden geleden een rechtszaak aangespannen tegen deze nieuwe immigratiewet. Volgens mensenrechtenorganisaties zoals de ACLU is deze wet immers “schaamteloos ongrondwettelijk”. Hierdoor is de wet, die normaal gezien op 31 augustus in werking zou getreden zijn, tijdelijk geblokkeerd in het federaal gerechtshof van Birmingham.

Alabama is niet de eerste staat die strengere immigratiewetten tracht door te voeren. Eind vorig jaar wist president Obama via een rechtszaak nog een gelijkaardige wet te stoppen die de staat Arizona probeerde in te voeren. Maar ook andere staten zoals Utah, Georgia en Indiana werken aan gelijkaardig strenge immigratiewetten.

Alomvattende immigratiehervorming

Volgens een rapport van de Amerikaanse overheidsinstelling Homeland Security hebben de strengere grenscontroles, maar vooral de economische crisis en de hoge werkloosheid nochtans voor een scherpe daling van immigratie gezorgd. Tot het uitbreken van de financiële crisis trokken er jaarlijks 850.000 mensen illegaal naar de VS, vanaf 2007 daalde dit tot 300.000 personen per jaar.

President Obama stelt ondertussen een “alomvattende immigratiehervorming” voor. Deze hervorming zou er enerzijds voor moeten zorgen dat immigratie naar de VS moeilijker wordt. Maar anderzijds zouden de 11 miljoen illegale immigranten die al aanwezig zijn in de VS geleidelijk aan burgerschap krijgen. Gezien de grote verdeeldheid die er momenteel heerst in het Amerikaanse federale congres, lijkt dit niet onmiddellijk realiseerbaar te zijn. Intussen schermen staten zoals Alabama zich af door zelf al voor een strengere wetgeving te zorgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Bram Vranken studeert Conflict and Development aan de UGent en is in april een maand in Bangladesh voor zijn scriptie over landloze boeren, voedselsoevereiniteit en klimaatverandering.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.