Strijd tegen ondervoeding bij kinderen levert te weinig op

De gisteren gepubliceerde Wereldhongerindex (WHI) toont een allesbehalve rooskleurig beeld. Dat de index er zo slecht uitziet, heeft veel te maken met de ondervoeding bij jonge kinderen. De huidige programma’s leveren te weinig op.
De Wereldhongerindex, opgesteld door het Internationaal Onderzoeksinstituut voor Voedselbeleid, Concern Worldwide en Welthungerhilfe, is gebaseerd op drie factoren: het aandeel van ondervoede mensen in een bevolking, de aanwezigheid van ondergewicht bij kinderen jongeren dan vijf jaar, en de sterftecijfers bij kinderen jonger dan vijf jaar.

De huidige wereldwijde GHI-score bedraagt 15,1. Daarvan is ondervoeding bij kinderen goed voor bijna de helft van de punten: 7,4.

In ontwikkelingslanden groeien ongeveer 195 miljoen kinderen onder vijf jaar onvoldoende, dat is een op drie. Bijna een op vier kinderen onder vijf jaar – dat zijn er 129 miljoen – weegt te weinig. Een op tien kinderen lijdt in ernstige mate aan ondergewicht.

Eerste duizend dagen“Om hun scores te verbeteren moeten veel landen de vermindering van ondervoeding bij kinderen versnellen”, zegt Marie Ruel, directeur van de afdeling Armoede, Gezondheid en Voeding van het Internationaal Onderzoeksinstituut voor Voedselbeleid.

“Heel wat onderzoek toont aan dat de beste kansen om de voeding te verbeteren zich voordoen vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag. Na het tweede jaar zijn de negatieve gevolgen van ondervoeding grotendeels onomkeerbaar.”

Pogingen om ondervoeding bij kinderen te bestrijden, zijn geen groot succes. Na twintig jaar is het aandeel van kinderen met ondergewicht in Afrika ten zuiden van de Sahara nauwelijks 6 procent gezakt.

Vooral vrouwenHet GHI-rapport laat zien dat voedselprogramma’s preciezer moet werken en zich vooral op die cruciale eerste duizend dagen tussen conceptie en tweede verjaardag moeten richten. Dit nieuwe inzicht betekent dat interventiemethodes meer op vrouwen zullen moeten worden gericht, aldus het rapport.

“De gezondheid van vrouwen, en vooral van moeders, is cruciaal als men de ondervoeding bij kinderen wil verminderen”, zegt Bärbel Dieckmann, voorzitter van Welthungerhilfe. “Moeders die slecht gevoed waren als kind brengen vaak baby’s met ondergewicht ter wereld en houden zo de ondervoedingscyclus in stand.”

Het rapport beveelt landen aan zich vooral te richten op vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en op kinderen in de eerste twee levensjaren. Tegelijk moet de strijd tegen onderliggende oorzaken van ondervoeding, zoals armoede, genderongelijkheid en oorlog, worden voortgezet.

Zoals de situatie evolueert, achten de auteurs van de Wereldhongerindex het onwaarschijnlijk dat de honger in de periode 1990-2015 gehalveerd wordt, de eerste millenniumdoelstelling die de Verenigde Naties in 2000 hadden vooropgesteld. Oorzaken zijn de internationale economische recessie en de voedselcrisis van de laatste jaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.