Sudanese pers krijgt iets meer vrijheid

De werkomstandigheden van journalisten in Sudan zijn iets verbeterd sinds vorig jaar een historisch vredesakkoord werd ondertekend dat een einde maakte aan de burgeroorlog tussen Noord en Zuid-Sudan. Dat zegt Nhial Bol, redacteur de ‘Citizen’, een onafhankelijk dagblad in Sudan.

De overeenkomst maakte een einde aan een twintig jaar durend conflict tussen de islamitische regering in het noorden en de christelijke en animistische rebellen van het Zuid-Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLM/A).

Sinds de ondertekening van het akkoord wordt er geen openlijke censuur meer uitgeoefend, zegt Bol, die in december vorig jaar de Citizen oprichtte. Eerder werkte hij voor de Khartoum Monitor, het grootste onafhankelijke Engelstalige dagblad in het land. De Sudanese hoofdstad Khartoem telt momenteel vijftien dagbladen, waarvan de meeste Arabischtalig zijn.

Sinds de oprichting van de Citizen hebben we geen last gehad van directe censuur. Dat komt omdat de regering haar imago in het buitenland wil verbeteren, zegt Bol. Voorheen moesten we alle pagina’s om negen uur ‘s avonds inleveren bij de veiligheidsdienst. Zes uur later kregen we ze dan terug, maar soms ontbraken er pagina’s. Het kwam ook voor dat je verantwoording moest afleggen.

William Ezekiel, redacteur van de Khartoum Monitor, bevestigt dat de directe censuur is afgeschaft. Voor het eerst in het bestaan van onze krant, sinds 2000, kunnen we vrij werken. Er komt niemand meer langs om de kopij voor publicatie te controleren. In totaal werd de Khartoum Monitor de afgelopen jaren vier maal stilgelegd; de publicatievergunning werd tweemaal ingetrokken, zegt Ezekiel. De krant werd ook een keer op de vingers getikt vanwege de publicatie van een foto waarop een vrouw stond met een onbedekte arm. Iets wat in het islamitische noorden als onzedelijk wordt beschouwd.

Het redactiekantoor van een andere krant werd tijdelijk gesloten omdat die krant een advertentie had geplaatst van een luchtvaartmaatschappij die reclame maakte voor de alcoholische drankjes aan boord. Alcohol is in Sudan verboden sinds in 1983 de islamitische wetgeving werd ingevoerd.

Bol zegt blij te zijn met de verminderde censuur, maar hij wijst erop dat journalisten nog steeds worden geïntimideerd en gearresteerd door veiligheidsagenten. Die gewoonte is nog niet verdwenen. Ik ben in ruim vijf jaar tijd 38 keer gearresteerd en ondervraagd, zegt hij.

Dagbladen uit Zuid-Sudan ­ dat zijn er maar drie ­ klagen bovendien dat hun verslaggevers geen toegang krijgen tot bepaalde overheidsinstellingen in Khartoem. Sommige ministeries, zoals het ministerie van Defensie en Binnenlandse Zaken, nodigen kranten uit het zuiden niet uit bij nieuwswaardige gebeurtenissen en persconferenties, zegt Ezekiel.

De drie zuidelijke kranten hebben een groot lezerspubliek, ook in het noorden van het land. Meer dan twee miljoen Zuid-Sudanezen die ontheemd raakten tijdens de burgeroorlog die woedde van 1983 tot 2005, leven nu in de sloppenwijken van Khartoem.

Media-organisaties in het Oost-Afrikaanse land worden gecontroleerd door een vijftien leden tellend orgaan, de Nationale Pers- en Publicatieraad. Zeven leden van de raad zijn benoemd door president Omar Hassan Ahmed al-Bashir, de andere zeven worden gekozen uit journalisten. De raad telt een vertegenwoordiger uit de uitgeverswereld. De raad heeft de bevoegdheid kranten stil te leggen, te beboeten of publicatievergunningen in te trekken als ze zich onbehoorlijk gedragen.

Bols laatste aanvaring met veiligheidsagenten kwam nadat de Citizen in een commentaar de Sudanese kandidatuur voor het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie (AU) bekritiseerde. Over het voorzitterschap, dat uiteindelijk naar president Denis Sassou-Nguesso van Congo-Brazzaville ging, werd vorige maand door de 53 lidstaten van de AU gestemd tijdens een topontmoeting. In eerste instantie kregen Bol en twee verslaggevers van zijn krant geen toestemming om de top bij te wonen. Pas nadat de Citizen publiceerde over deze weigering, kregen ze alsnog toestemming om verslag te doen. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.