Suikerindustrie voelt zich bedreigd door internationale gezondheidsnorm

De Amerikaanse suikerindustrie gaat frontaal in de aanval tegen de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Die twee VN-organisaties lanceerden woensdag een wereldwijde oproep om minder toegevoegde suikers te consumeren. De machtige Amerikaanse Sugar Association verslikte zich danig in het rapport. De belangenvereniging dreigde ermee om in Washington aan te dringen om de bijdrage van de Amerikaanse regering aan de WGO en de FAO terug te schroeven.


Steen des aanstoot voor de Sugar Association is het rapport ‘Dieet, voeding en de preventie van chronische ziekten’, een lijvig werkstuk waaraan de twee VN-organisaties twee jaar werkten. Het rapport is een poging om snel een mondiaal antwoord te vinden op het stijgend aantal mensen dat bezwijkt aan hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere aandoeningen die te maken hebben met voeding.

WGO-directeur Gro Brundtland trapte woensdag bij de voorstelling van het rapport in Rome een open deur in: We weten allemaal dat vet, suiker en zout ongezond zijn en dat we met z’n allen wereldwijd steeds meer voedsel eten met een lage voedings- en een hoge energiewaarde. De verhoogde mondiale consumptie van suiker, zout en vet zijn - samen met tabaksverbruik - de belangrijkste verklaring voor de sterke stijging van het aantal chronische zieken. Wat nieuw is, is dat we nu een mondiaal beleid op poten zetten daartegen.

De WGO wil een maximumgrens vastleggen voor toegevoegde suikers: wie meer dan tien procent van zijn dagelijkse dosis calorieën haalt uit suiker, bevindt zich in een gevarenzone, stelt het rapport. De nieuwe internationale norm betekent voor de Amerikaanse consument, die gemiddeld 15 procent van zijn calorieën uit ‘added sugars’ haalt, een knipperlicht van formaat.

De Amerikaanse voedingsindustrie maakte woensdag brandhout van het rapport. Ten minste één van de studies waarop de bewuste aanbeveling is gebaseerd, is onwetenschappelijk, zegt de Sugar Association. Bovendien houdt het rapport geen rekening met onderzoek van het National Institute of Medicine, dat de ‘suikergezondheidsgrens’ op 25 procent legt, zegt de belangenvereniging.

De Sugar Association heeft de publicatie van het misleidende rapport met alle middelen proberen tegen te houden. De vereniging vertegenwoordigt 16 suikerbedrijven en wordt sterk gesteund door andere belangenverenigingen in de voedselsector. Ze geniet veel steun van politici uit de suikerstaten Idaho en Louisiana.

In een brief aan Brundtland wond voorzitter Andrew Briscoe er geen doekjes om: We zullen elke weg gebruiken om de dubieuze aard van het … rapport te onthullen, ook door middel van het vragen aan beleidsmakers in het Congres om de toekomstige bijdragen van de VS …(zowel reguliere als vrijwillige) aan de WGO in vraag te stellen. Donderdag ontkende Briscoe tegenover IPS echter dat hij in Washington wilde aandringen op een reductie van de Amerikaanse financiering.

Gary Ruskin van Commercial Alert, een actiegroep in Oregon die gezond voedsel voor kinderen promoot, noemt de reactie van de suikerlobby schandalig en weerzinwekkend, gezien de alarmerende cijfers inzake overgewicht en diabetes. Het Center for Science in the Public Interest vindt het maar normaal dat de suikerlobby zich reflexmatig verzet tegen elke suggestie dat suiker bijdraagt tot obesitas en caries. Directeur Michael Jacobson zegt niettemin dat hij en zijn medewerkers geshockeerd zijn door de botheid van de bedreigingen van de Sugar Association. Er is niks zoets aan de chantage van Big Sugar. De WGO en de FAO verdienen al onze lof.

De suikerindustrie vindt gehoor in regeringskringen. Na de voorstelling van het rapport in het FAO-hoofdkwartier in Rome, verklaarde ambassadeur Tony Hall dat de studie er niet in geslaagd is omvattende bewijzen en rigoureuze conclusies te leveren die als basis kunnen dienen voor beleidsaanbevelingen. De tijd is, met andere woorden, nog niet rijp om Amerikanen aan te raden zich te houden aan de suikernorm van de Wereldgezondheidsorganisatie.

+Center for Science in the Public Interest
www.cspinet.org/new/200304211.html
+Commercial Alert www.commercialalert.org/index.php/category_id/5/subcategory_id/72/article_id/182
+The Sugar Association
www.sugar.org/newsroom/WHOdiscussion.pdfMaak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.