Syrische oppositie kiest eigen premier

De coalitieleiders van de Syrische oppositie hebben deze week een eigen regeringsleider gekozen in Istanboel. Ghassan Hitto moet nu een regering samenstellen en regeren in de gebieden waar rebellen de macht hebben.

Het hoofd van de Syrische Nationale Oppositiecoalitie heeft Ghassan Hitto verkozen tot interim-premier van de door de oppositie bezette gebieden. Grote stukken van Noord-Syrië zijn in de laatste maanden door de rebellen ingenomen. Voorlopig worden die nog “geregeerd” door een kluwen van lokale besturen en rebellengroepen. Ongeveer zestig procent van de Syrische bevolking leeft in de door anti-Assad-strijders bezette gebieden.

Zonder een regering zouden de bevrijde gebieden nog dieper wegzakken in chaos, vertelde Hitto tijdens de persconferentie. Hij sluit ook onderhandelingen met president Bashar al-Assad volledig uit. Anti-regeringsstrijders in Syrië klagen al lang dat de Syrische Nationale Oppositiecoalitie weinig concrete hulp biedt ter plaatse. Ze blijven nog wat afwachtend, omdat de regering buiten het land zelf zal gevormd worden.

Hitto is in 1963 geboren in Syrië, maar verhuisde naar de Verenigde Staten en werd Amerikaan. Hij is IT-specialist. In november verhuisde Hitto van Texas naar Turkije, van waar hij hulp aan de bevrijde gebieden aanbood.

Onzekerheid over loyaliteit

Het Free Syrian Army, één van de oppositiegroepen die niet in de coalitie zitten, liet al weten dat het loyaliteit belooft aan de nieuwe premier. Internationaal groeit de vrees echter dat de kleine gewapende groeperingen zich niet geroepen zullen voelen om de sturing van de oppositieregering te volgen.

Eerder deze week lieten de Verenigde Staten al weten dat ze er niet tegen zijn dat andere landen de rebellen ook bewapenen. Frankrijk en Duitsland lieten ook weten dat zij aandringen op het opheffen van het Europees wapenembargo tegen Syrië. Ze willen de rebellen in mei bewapenen. Andere landen staan daar dan weer sceptisch tegenover, omdat ze bang zijn dat de wapens in verkeerde handen zullen vallen en het conflict zo zal escaleren.

De interim-regering van premier Ghassan Hitto zal waarschijnlijk binnen twee tot vier weken gevormd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.