Taiwanezen beslissen over omstreden kerncentrale

De Taiwanezen kiezen volgende week niet alleen een president. Ze beslissen ook over het lot van een omstreden kerncentrale.

De 14 miljoen Taiwanezen die zaterdag naar de stembus trekken, moeten kiezen tussen drie presidentskandidaten, huidig president Ma Ying-jeou van de Chinese Nationale Partij (of Kwomintang, KMT), Tsai Ing-wen van de Democratische Progressieve Partij (DPP) en James Soong van de People First Party.

Een centraal thema in de verkiezingscampagne is de vraag of Taiwan bijna een vijfde van zijn elektriciteit uit kernenergie moet blijven halen na de ramp in het Japanse Fukushima.

Vierde kerncentrale

Taiwan telt nu drie kerncentrales, die alle drie door het staatsbedrijf Taiwan Power Co worden beheerd. Ze dateren uit de jaren zeventig, toen de KMT het land bestuurde met de krijgswet.

Twee van die centrales, die reactoren hebben die vergelijkbaar zijn met die in Fukushima, moeten eind 2018 sluiten. De derde centrale kan nog tot eind 2025 doorgaan.

Aan de noordoostkust wordt nu een vierde kerncentrale gebouwd, die 7,3 miljard euro kost.

Plaatselijke bewoners verzetten zich daar al twee decennia tegen, met de steun van de DPP-oppositie en milieuactivisten. Die vragen al lang naar een referendum over het project.

Groene energie

Kort na de ramp in Fukushima stelde Tsai voor de drie bestaande kerncentrales zoals gepland tegen 2025 of vroeger te sluiten en de vierde centrale niet operationeel te laten worden. Ze vindt dat kernenergie “geen schone en goedkope elektriciteitsbron is maar net de duurste als je alle kosten meerekent zoals die voor de verwerking van radioactief afval.” Tsai wil meer inzetten op groene energie.

Ze geeft toe dat de vorige DPP-regering er in 2000 niet in is geslaagd de bouw van de vierde centrale te stoppen; de beslissing van de toenmalige regering werd van tafel geveegd door het parlement, waar de KMT de plak zwaaide. Dat was een gevolg van “een ontoereikende dialoog en een gebrek aan sociale consensus”, zegt ze.

President Ma was aanvankelijk voorstander van een snelle inwerkingtreding van de vierde centrale maar matigde die houding begin november. Hij stelde toen dat de centrale voor 2016 operationeel zou worden “als de veiligheid is verzekerd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.