Tanks simuleren impact van opwarming oceanen

In Brazilië simuleren wetenschappers de gevolgen van de opwarming van de oceanen in grote tanks. Die zijn gevuld met water en mariene organismen, vooral koraalriffen.

De tests worden uitgevoerd in zestien tanks van elk 130 liter. Die staan rechtstreeks in verbinding met de Atlantische Oceaan 500 meter verderop. Zo worden de tanks voortdurend van vers zeewater voorzien, een eigenschap die het experiment uniek maakt.

Tanks als laboratoria

Brazilië is een van de weinige landen in het zuidelijke halfrond met dergelijke koraalstructuren voor de kust. De installatie met de zestien tanks werd gebouwd in Arraial d’Ajuda, ten zuiden van de stad Bahia. Deze kuststreek beschikt over de beste riffen van Brazilië.

De watertanks doen dienst als laboratoria. De onderzoekers simuleren er diverse scenario’s door de temperatuur en de zuurgraad van het water te veranderen; deze maand komen ze samen om die scenario’s vast te leggen. Vervolgens gaan ze de impact evalueren op de koralen en andere zeeorganismen zoals zeesterren, zee-egels, wieren en zelfs micro-organismen.

Giftige algen

De onderzoekers zeggen dat koralen zeer gevoelig zijn voor de opwarming van de aarde. “Studie van de Verenigde Naties voorspellen een opwarming van de oceaan die deze eeuw tot 4 graden Celsius kan oplopen”, zegt Clovis Castro, coördinator van het onderzoek. “De verhoging van de temperatuur met slechts 1 graad kan ertoe leiden dat de algen die in de koralen leven, stoffen produceren die toxisch zijn voor hun gastheer.”

“De zuurgraad is eveneens schadelijk voor de koralen. Hij kan het kalkskelet ontbinden en zo de dood van de koralen veroorzaken en ook van al de fauna die ermee samenhangt. De experimenten laten ons toe deze impact beter te bestuderen.”

Het experiment is in handen van Projeto Coral Vivo (Project Levend Koraal), een niet-gouvernementele organisatie die gesponsord wordt door het milieuprogramma van staatsoliebedrijf Petrobras.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.