Tariq Ali en Joseph Vogl komen naar Gent voor MO*lezing

Dinsdag 7 december 2010 om 20u in Vooruit in Gent

Op dinsdag 7 december 2010 organiseert MO* in samenwerking met het Goethe Institut en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een MO*lezing in de Vooruit in Gent. Titel van de lezing: ‘Das Kapital 2.0’. Sprekers zijn Tariq Ali en Joseph Vogl.

De mondiale economische crisis heeft gezorgd voor een hernieuwde interesse in het werk van Karl Marx. Weinigen pleiten voor een terugkeer naar de strakke orthodoxie van de twintigste eeuw, maar om een antwoord te geven op de tekortkomingen van het 21ste-eeuwse, gemondialiseerde kapitalisme lijkt een herlezing van de 19de-eeuws analyses inspirerend te werken. Biedt het marxisme ideeën om te komen tot een duurzame en productieve economie die bijdraagt tot menselijk geluk over de hele wereld? Of is dit gewoon een kortstondige hype? Twee internationale denkers komen hun positie verduidelijken.

Tariq Ali

Tariq Ali is auteur van Pakistaanse origine die in Londen woont. Hij schreef (onder andere meer dan) twee dozijn boeken over wereldgeschiedenis en mondiale politiek (waaronder The Clash of Fundamentalisms) en zeven romans (waaronder Night of the Golden Butterflies, het vijfde deel van het Islam Quintet), die in meer dan tien talen vertaald werden. Hij is ook redacteur bij de New Left Review. Titel van zijn lezing: The crisis, the political response and the future of democracy.

Biedt het marxisme ideeën om te komen tot een duurzame en productieve economie die bijdraagt tot menselijk geluk over de hele wereld?

Joseph Vogl

Joseph Vogl is cultuur- en literatuurwetenschapper en doceert in Berlijn en Princeton. Zijn bekendste boeken zijn: Kalkül und Leidenschaft (2002) (Berekening en passie), Über das Zaudern (2007) (Over het twijfelen), Soll und Haben (2009) (Zijn en hebben) en Ort der Gewalt (2010) (Plek van geweld).  Zijn nieuwe boek, Die Gespenster des Kapitals (De spoken van het kapitaal) verschijnt begin 2011. Titel van zijn lezing: Volatile financial markets and the ghosts of capital.

Praktisch

  • Wanneer: dinsdag 7 december 2010 om 20:00 uur
  • Waar: Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent (wegbeschrijving op www.vooruit.be)
  • Taal: Engels
  • Inkom: € 5 (te betalen aan de kassa)
  • Inschrijven verplicht: jan.buelinckx@mo.be, 02 536 19 77
  • Organisatie: een gezamenlijk initiatief van MO* en het Goethe Institut, met de steun van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren
  • Partners: Zuiderpershuis, Kaaitheater, Beursschouwburg, Vooruit en Canvas

Download hier de folder van deze MO*lezing (pdf).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.