Tegenforum wantrouwt geheime vrijhandelsbesprekingen Davos

Door het Wereld Economisch Forum te gebruiken om de vastgelopen vrijhandelsbesprekingen weer vlot te trekken, kunnen andere belangrijke kwesties ondergesneeuwd raken. Dat vreest de internationale coalitie van niet-gouvernementele organisaties die voor de vijfde keer gelijktijdig met het Wereld Economisch Forum een tegenconferentie organiseert.

Gelijktijdig met het WEF start woensdag ook de vijfde editie van het ‘Public Eye on Davos’, een initiatief dat zich sterk verwant voelt met het Wereld Sociaal Forum dat woensdag afsluit in het Indiase Mumbai. Het tegenforum houdt veel meer in dan een betoging - het heeft een eigen programma en biedt naar eigen zeggen een kritische analyse van de door het bedrijfsleven bepaalde WEF-agenda. De voormalige Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, houdt er woensdag een toespraak. Verder zijn er conferenties gepland over onder meer de impact van waterprivatiseringen op vrouwen, over de werkvoorwaarden in de textielindustrie en over de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven.

Er kwam al eerder kritiek op de besprekingen achter gesloten deuren die het WEF op het programma heeft staan. Precies daarom startte de bijeenkomst van topzakenlieden en regeringsleiders vorig jaar met een eigen ‘open forum’ dat parallel loopt aan de traditionele gesloten besprekingen.

Niet meer dan een public relationsstunt, dat open forum, vindt de internationale milieubeweging Friends of the Earth (FoEI) International, een van de deelnemers aan het tegenforum. De realiteit achter de gesloten deuren is totaal anders. Het is diep verontrustend en totaal fout dat het wereldhandelsbeleid in het geheim en in de afwezigheid van andersdenkenden wordt bepaald.

Volgens FoEI heeft het WEF een select clubje leden van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) uitgenodigd om buiten het zicht van de rest van de wereld de vrijhandelsbesprekingen weer op gang te trekken. De organisatie vreest dat er voor andere belangrijke thema’s daardoor veel te weinig aandacht zal zijn. De vrijhandelsbesprekingen zitten helemaal in het slop sinds vorig jaar september, toen een blok van ontwikkelingslanden waaronder Brazilië en China dwars gingen liggen tijdens de bijeenkomst van de WHO in het Mexicaanse Cancun. Grootste struikelblokken waren de subsidies waarmee rijke landen hun eigen boeren steunen, én de nieuwe regels die de EU en de VS willen invoegen over onder meer concurrentiebeleid en overheidstransparantie.

Handel wordt inderdaad een belangrijk thema op het WEF. En Pat Cox, de voorzitter van het Europese parlement, verklaarde dinsdag op een persconferentie in Brussel dat de Europese Unie de kans niet mag missen die Davos biedt om het multilateralisme te bepleiten.

Op het WEF zelf roept de in Brussel gevestigde internationale vakbondskoepel ICFTU de zakenmensen en regeringsleiders op aandacht te besteden aan de ernstige en toenemende gebreken in de wereldeconomie, en om fundamentele veranderingen door te voeren. Via haar lidorganisaties vertegenwoordigt ICFTU meer dan 151 miljoen werknemers in 233 verwante organisaties over de hele wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.