Topbankiers vragen ambitieus klimaatakkoord (*)

De grootste topbankiers ter wereld hebben samen opgeroepen om in Kopenhagen een ambitieus akkoord af te sluiten. Ze hebben ook afgesproken om samen inspanningen te leveren in de strijd tegen de klimaatverandering.
In een gezamenlijk standpunt roepen de bankiers de wereldleiders op om een “ambitieus, grootschalig en eerlijk systeem in het leven te roepen dat alle landen toelaat om zich duurzaam te ontwikkelen op een klimaatvriendelijke manier.” De oproep werd ondertekend door de hoofden van de Afrikaanse en Aziatische ontwikkelingsbanken, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en het Internationaal Muntfonds.
Ze gaan ook hun eigen mandaat, expertise en middelen inzetten opdat de overheid en de private sector de handen ineenslaan om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te pakken.

Uitdaging van de eeuw


“De klimaatverandering is een van de meest complexe uitdagingen van deze jonge eeuw”, zei Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank. “Geen enkel land kan op eigen houtje de verschillende uitdagingen aan, waaronder moeilijke politieke beslissingen, een indrukwekkende technologische omwenteling, en de verstrekkende gevolgen op wereldschaal.”
Dominique Strauss-Kahn, directeur van het IMF, is het daarmee eens. “Internationale samenwerking, inclusief samenwerking tussen financiële instellingen, zal landen helpen om de klimaatverandering te bestrijden.
“De impact van de klimaatverandering is in Afrika al duidelijk zichtbaar”, zegt Donald Kaberuka, voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. “Het is een nieuwe last bovenop de bestaande problemen van armoede en gebrek aan energievoorziening, water en infrastructuur. Er zijn dringend meer middelen nodig opdat Afrika zichzelf kan wapenen, de meren en de wouden kan beschermen, en de groei kan bestendigen.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.