Troepen Zuid-Soedan weg uit grensgebied met Soedan

Zuid-Soedan heeft de eerste troepen weggetrokken uit het grensgebied met Soedan. Het gebied moet een gedemilitariseerde bufferzone worden, zodat Zuid-Soedan zijn olie opnieuw door Soedan kan exporteren.

De Zuid-Soedanese minister van petroleum, Stephen Dhieu Dau, heeft de oliebedrijven opgedragen de productie weer op te starten. Dat zou twee tot drie weken duren. Ondertussen moet het grensgebied met Soedan, een ruwe 2.000 kilometers, een gedemilitariseerde bufferzone worden, zodat Zuid-Soedan zijn olie opnieuw via het noorden kan exporteren. Dat is beslist tijdens maandenlange onderhandelingen die bemiddeld werden door de Afrikaanse Unie. ‘De troepen worden tien kilometer teruggetrokken,’ vertelt de aanvoerder van het Zuid-Soedanese leger (SPLA).

Aanslepend conflict

In juli 2011 splitsten het zuiden en het noorden van Soedan in twee, Soedan en Zuid-Soedan.De spanningen, overgebleven na de burgeroorlog tussen het zuiden en het noorden, lijken echter nog niet verdwenen. Er blijven geschillen over de grens, olie, schulden enz… De lokale bevolking is verontrust nu de troepen weggetrokken zijn. Ze vrezen dat ze niet meer beschermd zullen zijn voor milities die het gebied kunnen bezetten. Ze vragen aan de regering om zo snel mogelijk politie naar de regio te sturen.

In januari van vorig jaar legde Zuid-Soedan de productie stil na een geschil met Soedan over de vergoeding die het moest betalen om olie door de leidingen van het land te vervoeren. Voor het dispuut werden dagelijks ongeveer 350.000 olievaten door Soedan vervoerd. Beide landen tekenden in september 2012 een akkoord om de conflicten om olierijke gebieden te stoppen. Daarna heeft de VN-Veiligheidsraad ermee gedreigd beide landen te sanctioneren indien ze het niet eens werden over de olierijke gebieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.