"Tsjechische neonazi's worden gewelddadiger"

Tsjechische neonazi’s worden steeds gewelddadiger, onder invloed van extreemrechtse groeperingen in andere landen. Dat zeggen deskundigen na een aanslag met molotovcocktails op een hotel waar Roma wonen, eerder deze week.

  • Reuters/David W Cerny Tsjechische oproerpolitie in een handgemeen met neonazi's tijdens een anti roma-betoging in oktober 2011 in Varnsdorf. De Tsjechische neonazi's worden steeds gewelddadiger. Reuters/David W Cerny

Zowel ideologisch als operationeel worden de banden met bewegingen in Rusland, Italië en Duitsland sterker. “Het is een feit dat Tsjechische groepen samenwerkingsovereenkomsten hebben met Duitse groepen”, zegt Gwendolyn Albert, een prominent campagnevoerder tegen racisme. “Ze lijken ook het Duitse voorbeeld te volgen van erkende, enigszins geaccepteerde politieke partijen die demonstraties organiseren waar dan mensen die racistisch geweld willen plegen zich bij aansluiten.”

Ook ex-neonazi’s in Duitsland hebben in het openbaar gezegd dat er veel samenwerking is, en dat Duitse neonazi’s vuurwapentrainingen geven aan gelijkgestemden uit heel Europa, op Tsjechish grondgebied.

Russische terreurcampagnes

Vorige week publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken een rapport over extreemrechts in het land. Ook dit rapport signaleert toenemende invloed van gewelddadige bewegingen uit het buitenland, wat zou kunnen leiden tot meer racistisch geweld in Tsjechië. Extreemrechtse groepen in Rusland zijn betrokken bij terreurcampagnes tegen rechters. Ook in Tsjechië zeggen verschillende getuigen in rechtszaken dat ze bedreigd zijn. Afgelopen week moest een zaak tegen een racistische aanslagpleger worden uitgesteld omdat er met een bomaanslag was gedreigd.

Neonazibendes bewapenen zich bovendien steeds meer, zegt Miroslav Mares, socioloog en auteur van het ministerieel rapport. Ze krijgen wapens en training door bij de politie en beveiligingsfirma’s te infiltreren. Bij een demonstratie hadden extremisten wapens bij zich die alleen in het leger te krijgen zijn, meldden lokale media onlangs.

Roma

Dit vindt plaats tegen een achtergrond van etnische conflicten in achterstandsgebieden in het land. In het Sluknovdistrict, in het noorden, werden demonstraties gehouden tegen Roma, die werden verdacht van aanslagen en diefstal. Sociale uitsluiting en een verslechterende economie zijn aanjagers van racistisch geweld, aldus het rapport.

Alleen al in het afgelopen half jaar zijn er 23 aanslagen tegen Roma gemeld, waarbij drie mensen zijn overleden. Ook de aanslag van afgelopen week kwam niet onverwacht, zegt Emil Vorac, die als hoofd van een ngo voor Roma werkt in Aš, in West-Bohemen, waar het hotel staat. “Het lijkt dat racisme en xenofobie hier toenemen. Dat is wat ik merk in mijn werk in verschillende gemeenschappen en comités in de regio. Hun leden gedragen zich vaak als xenofoben.”

Volgens Mares moet ook de invloed van politici niet worden onderschat. “We zien een toename van ‘gewoon’ racisme. Niet-extremistische partijen laten zich tegenwoordig ook racistisch uit.” Extreemrechtse groepen kunnen hierop voortbouwen omdat ze hun skinheadimago achter zich hebben gelaten en doen alsof ze een serieus alternatief zijn. Ze winnen aanhang door niet alleen tegen Roma te zijn, maar tegen immigratie in het algemeen, of tegen andere zaken zoals het homohuwelijk. Het is essentieel dat scholen hier voorlichting over geven, aldus Mares.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.