Tunesië laat islamisten vrij

Tunesië heeft de voorwaardelijke vrijlating aangekondigd van 21 leden van de verboden islamistische beweging an-Nahdha. Ze waren in 1990 veroordeeld voor samenzwering met het doel de regering omver te werpen.
Hoewel de autoriteiten de vrijlating van alle nog vast zittende leden van de verboden islamitische beweging heeft beloofd, zitten sommige leden nog achter de tralies. “Het is nog te vroeg om te stellen dat alle Nahdha-leden vrij zijn”, zei Ali Laaraydh, een woordvoerder van Nahdha, tegen persbureau Reuters.

Nahdha werd in de jaren tachtig opgericht en is niet erkend als legale politieke partij. De Tunesische autoriteiten houden vol dat Nahdha een extremistische beweging is die een fundamentalistische staat wil stichten.

Mensenrechtenactivisten die in 1992 de processen tegen de Nahdha-leden bijwoonden, stellen dat er geen bewijs was voor de samenzwering waarvoor de islamisten veroordeeld werden. Nahdha-leiders hebben herhaaldelijk verklaard tegen geweld te zijn. Ook zouden er geen gewelddadige acties van Nahdha bekend zijn. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat de verdachten destijds op grond van “dubieus bewijs” veroordeeld zijn.

HRW is blij met de vrijlaten van de 21, maar hoopt dat Tunesië amnestie verleent aan alle politieke gevangenen en dat het land een einde maakt aan de intimidatie van voormalige politieke gevangenen. Als die eenmaal op vrije voeten zijn, worden ze nog jarenlang lastiggevallen door de Tunesische autoriteiten. Hun bewegingsvrijheid in het land is beperkt en vaak krijgen ze geen paspoort.

Tunesie is niet vrij van extremistische bewegingen en kent bijvoorbeeld een Noord-Afrikaanse tak van al Qaeda. Aanhangers van die beweging lieten vorige week twee Oostenrijkse toeristen vrij die ze 252 dagen eerder ontvoerd hadden in het zuiden van Tunesië.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.