Turks-Iraanse samenwerking baart VS zorgen

De militaire en economische samenwerking tussen Turkije en Iran zit de VS dwars. VS-informatie, bedoeld voor de Turkse strijd tegen de PKK, kan ongewild ook Iran in de kaart spelen.
De informatie waarmee de Verenigde Staten Turkije bijstaan in zijn strijd tegen de Koerdische Arbeidspartij PKK, wordt door Turkije niet gedeeld met Iran, verzekert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ali Babacan de regering in Washington. Volgens de Turkse krant Zaman legden de VS Turkije verschillende beperkingen op voor het gebruik van de informatie, zoals het niet doorgeven van de gegevens aan derden. Bovendien zijn de inlichtingen van de VS beperkt tot Noord-Irak.
Sinds kort werken Turkije en Iran samen tegen Koerdische strijdkrachten aan de grens tussen beide landen. Terwijl Turkije zich wapent tegen de PKK, wordt Iran geconfronteerd met de Partij voor een vrij leven in Koerdistan (PJAK), strijdmakkers en geestesverwanten van de PKK.
PJAK-strijders zijn actief op Iraans grondgebied, maar opereren daarnaast ook, net zoals de PKK, vanuit Noord-Irak. De VS willen vermijden dat hun steun aan Turkije ook Iran ten goede komt. Momenteel overweegt Washington immers de mogelijkheid nieuwe sancties uit te vaardigen tegen Iran omwille van het Iraans programma voor de verrijking van uranium. De PJAK beweerde reeds in mei dat Iran wel degelijk over de geheime informatie beschikt die de VS aan Turkije gegeven heeft. Volgens hen zouden Ankara en Teheran deze informatie gebruiken in hun strijd tegen zowel de PKK als de PJAK.

Turkse en Amerikaanse belangen botsen


De gasdeal waarover Turkije en Iran momenteel onderhandelen, vormt een andere doorn in het oog van de VS. Sinds 2004 sluit Iran van tijd tot tijd de gastoevoer naar Turkije af tijdens de strenge winters. Iran en Turkije onderhandelen nu over de bouw van een nieuwe pijpleiding, die hiervoor een oplossing moet bieden.

Volgens Zaman wordt in de lokale media gespeculeerd dat de VS Ambassadeur in Turkije Ross Wilson de Turkse Energieminister Hilmi Güler gewaarschuwd heeft voor een samenwerking met Iran op gebied van energie. Hierbij zou hij subtiel verwezen hebben naar een mogelijke militaire aanval van de VS tegen Iran. “We zullen de VS duidelijk maken dat het beschermen van de Turkse belangen onze prioriteit is. Deze projecten gingen reeds voor deze regering van start en zullen ook in de toekomst worden verdergezet,” meldde Güler daarop aan de pers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.