Uganda is oorverdovend lawaai beu

Lawaai maken kan vervelende gevolgen hebben in Uganda. Bouwvakkers, muziekgroepen of predikanten die te luid zijn, hangt een boete van maximaal 7500 euro boven het hoofd, of een gevangenisstraf tot 18 maanden. De Ugandese overheid heeft alle luidruchtige burgers er deze maand nog eens aan herinnerd dat het menens is met de strijd tegen onnodige herrie.


Kampala, de hoofdstad van Uganda, verzinkt geregeld in een oorverdovende chaos.
Een luidsprekerwagen maakt reclame voor een veelbelovend popconcert. Tientallen auto’s met versleten knaldempers banen zich toeterend een weg door het gewoel op straat. Op strategische straathoeken verkondigen christelijke zieltjeswinners de blijde boodschap, terwijl een luidspreker in de verte alle moslims tot het gebed oproept. Op St. Balikudembe, de grootste markt van de stad, is het geroezemoes bijna tastbaar. Eindeloze rijen venters prijzen er onophoudelijk hun waren aan.

De Ugandese regering wil wat doen aan overdreven lawaai. Artsen zijn het er immers over eens dat te veel herrie tot stress en slaapstoornissen leidt, en in extreme gevallen zelfs tot gehoorverlies. Volgens Paul Kiwanuka, een arts uit Kampala, zijn ook vermoeidheid en hoge bloeddruk vaak te wijten aan geluidsoverlast.

Het Ugandese ministerie van Milieu legde vorig jaar geluidsnormen vast voor een hele reeks van traditionele herriemakers, van bouwwerven en steengroeven tot muziektenten en luidsprekers op straat. Zelfs de bezoekers van gebedshuizen weten voortaan hoe luid ze hun geloof mogen belijden. Wie meent dat het echt niet stiller kan, moet een speciale vergunning aanvragen. Maar tot hiertoe houden weinig Ugandezen zich aan die nieuwe regels. Daarom herinnerde de Nationale Milieuautoriteit (NEMA) deze maand nog eens aan de zware straffen waarop onverbeterlijke lawaaimakers kunnen rekenen.

Volgens Doreen Kabasindi Wandera, een medewerkster van de NEMA, is sinds die mededeling in elk geval het aantal klachten rond geluidsoverlast gestegen.
Vertrekkend van die klachten kan de politie in actie komen en zelfs machines of luidsprekers die voor overlast zorgen, in beslag nemen.

Niet iedereen is tevreden met de nieuwe regels. Met name christelijke gemeenschappen vinden dat ze ten onrechte bij de herriemakers gecatalogeerd worden. De grondwet garandeert ons godsdienstvrijheid, zegt Tom Malaba, een trouwe kerkganger. Sommige mensen bidden stilletjes, anderen schreeuwen hun geloof uit. Is dat een probleem? We komen niet elke dag samen, en we maken wel lawaai, maar dat is positief lawaai.

Luidruchtige Ugandezen moeten zich voorlopig niet al te veel zorgen maken. Roken in het openbaar is ook verboden in Uganda, maar de politie en de medewerkers van de NEMA slagen er niet in systematisch op te treden tegen overtreders. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.