UNAIDS geeft industrielanden bitter voorsmaakje van jaarrapport

Op de top van industrielanden in de Canadese Rocky Mountains buigen de leiders van de G-8 zich vandaag (woensdag) over een rapport van UNAIDS over de verspreiding van de aids-epidemie in Afrika. De VN schatten dat het aantal mensen dat wereldwijd besmet is met hiv gestegen is van 36,1 miljoen in 2000 naar 40 miljoen in 2001. Achtentwintig miljoen daarvan leven in Afrika. De nieuwe statistieken voor Afrika tonen dat aids verantwoordelijk is voor een economische groeivertraging van ten minste vier procent. Tegen 2020 kan in de ergst getroffen landen 25 procent van de actieve bevolking verdwenen zijn als gevolg van aids, voorspelt UNAIDS.De nieuwe statistieken geven een bitter voorsmaakje van het jaarrapport dat UNAIDS volgende week dinsdag vrijgeeft naar aanleiding van de 14de internationale aids-conferentie van 7 tot 12 juli in Barcelona. In sommige Afrikaanse landen test 30 procent van de volwassenen positief.

Op het Afrikaanse platteland zijn het afgelopen jaar zeven miljoen mensen gestorven. Dat brengt de voedselproductie in het gevaar, stelt UNAIDS. In Burkina Faso bijvoorbeeld zag één op vijf boerenfamilies zich gedwongen om een kleiner perceel te bewerken, over te schakelen op minderwaardige gewassen of te stoppen met werken.

De Afrikaanse overheidsbudgetten krimpen als gevolg van de daling van de productie. In Botswana bijvoorbeeld, zullen de overheidsinkomsten tegen 2010 dalen met 10 procent als gevolg van het virus. De overheid kan niet meer voorzien in basisvoorzieningen als gezondheidszorg, welzijn en justitie, waarschuwt het rapport, ook al omdat de administratie aangetast wordt door de mortaliteit in de overheidsdiensten. In Kenia zijn drie op vier van de sterfgevallen bij de politie een gevolg van aids.

Een andere indicatie van de omvang van de crisis is de besmettingsgraad in de Afrikaanse legers. Die schommelt in de meeste Afrikaanse landen tussen 20 en 40 procent. In de landen waar aids al meer dan een decennium aanwezig is, reikt de besmettingsgraad tot 50 of 60 procent.

Elk segment van de Afrikaanse samenleving wordt aangevallen door aids - van leraars over soldaten tot boeren, waarschuwt Peter Piot. De UNAIDS-directeur benadrukt echter dat de feiten over aids in Afrika hard zijn, maar er is hoop. Sommige landen zijn erin geslaagd om de epidemie terug te dringen met gesubsidieerde nationale programma’s. Deze inspanningen moeten uitgebreid worden naar elke Afrikaan. De investering in aids zal duizend maal terugbetaald worden in mensenlevens, sociale samenhang en geredde economieën.

Ref: af heMaak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.