Uraniummijnen vergiftigen Niger

In een recent onderzoek suggereert Greenpeace dat het Franse overheidsbedrijf Areva het gebied rond de uraniummijnen in Niger niet heeft ontsmet, zoals het eerder beweerde. In de steden en plattelandsgebieden nabij de mijnen blijft de radioactieve straling, die zo’n tachtigduizend inwoners kan schaden, daarvoor te hoog.
Toen in de jaren zestig uranium werd ontdekt in Niger, dachten velen dat het radioactief mineraal het land zou verlossen van alle economische en sociale problemen waar het al jaren mee worstelde. Vijftig jaar later suggereren onderzoeken dat uranium letterlijk een vergiftigd geschenk blijkt, zowel voor de bevolking als voor de politiek van het land.

Volgens de Human Development Index (HDI) is Niger momenteel het armste land ter wereld. Er heerst een politieke crisis die mede wordt veroorzaakt door de nucleaire industrie van het land. 

VolksgezondheidVoor de volksgezondheid zijn de uraniummijnen geen zegen. Volgens een rapport van Greenpeace zijn er nog steeds te hoge radioactieve stralingen nabij de Nigerese mijnen. De straling is het hoogst in de mijndorpen Arlit en Akokan, zo’n 850 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Niamey. Zo’n tachtigduizend Nigerezen bevolken deze dorpen en de nabijgelegen gebieden.

“We vonden gevaarlijke hoeveelheden radioactieve straling in de straten van Akokan”, zegt Rianne Teule, nucleair expert bij Greenpeace. “Op sommige plaatsen was de gemeten straling zelfs tot vijfhonderd keer hoger dan de toegelaten norm. Maar ook in het drinkwater van Arlit vonden we een radioactieve concentratie die veel hoger ligt dan de opgelegde grens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).”

Teule vervolgt: “Een persoon die zich elke dag minder dan één uur aan deze straling blootstelt, krijgt meer dan de jaarlijks toegestane straling te verwerken die wordt opgelegd door de Internationale Commissie voor Radiologische Bescherming. Areva had eerder al bevestigd van het bestaan en de oorsprong van de radioactieve straling af te weten”.

LandbouwHet recente rapport van Greenpeace bevestigt de eerdere bevindingen van Franse milieuorganisaties. In 2007 ontdekte een inspectieteam van de Franse Onafhankelijke Onderzoekscommissie naar Radioactiviteit (CRIIRAD) en de Nigerese milieuorganisatie Aghir In’Man al hoge radioactiviteit in de straten van Akokan. In de buurt van het ziekenhuis van de stad was de straling tot honderd keer groter dan de normale waarden. De grote boosdoener was een radioactief gesteente afkomstig uit de buurt van de mijnen dat werd gebruikt om wegen aan te leggen.

De Franse hydrogeoloog Alain Joseph, die in de regio werkt, vreest dat de ganse landbouweconomie is het noordoosten van het land zal verdwijnen. “Doordat de vele uraniummijnen teveel van het schaarse water verbruiken wordt de levenswijze van de Tuareg, Fula, Kounta en andere nomadenvolkeren in de noordelijke regio van het land bedreigd.”, zegt hij.  

Vorig jaar nog keurde Niger 139 onderzoeksprojecten naar uranium goed voor landen als China, Australië en Canada.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.