Vaccin tegen longontsteking moet duizenden kinderlevens redden

Longontstekingen hoeven niet langer een ernstig gezondheidsprobleem te zijn in Kenia. Samen met de Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) is de regering een vaccinatiecampagne begonnen die duizenden kinderlevens moet redden. Binnen het jaar zijn ook andere ontwikkelingslanden aan de beurt.

Volgens de Keniaanse regering sterven er jaarlijks dertigduizend kinderen aan de ziekte. Er was al een vaccin beschikbaar in verschillende privéziekenhuizen, maar weinig kinderen hebben daar toegang toe. Een dosis kost 135 euro, wat te duur is voor vele Kenianen die het met een kleine 3 euro per dag moeten rooien.

Meer dan een decennium lang werden tests gedaan met nieuwe vaccins in het Keniaanse Medische Onderzoekscentrum (KEMRI). Experts hekelden deze toestand waarbij Keniaanse kinderen als proefkonijnen werden gebruikt voor een levensreddend middel dat buiten hun bereik bleef. 

Veertig landen

“We zullen dit vaccin verdelen in gezondheidscentra aan elk kind jonger dan een jaar”, zei president Mwai Kibaki bij de lancering van de campagne. Het belang van deze belofte kan niet onderschat worden gezien de lange strijd van de regering om het geneesmiddel te subsidiëren.

Nu heeft GAVI haar schouders gezet onder de lancering ervan in negentien ontwikkelingslanden binnen het jaar. De privaatpublieke samenwerking die werd opgericht om het leven van kinderen in arme landen te redden door vaccins beschikbaar te maken, wil het middel tegen longontsteking zelfs verdelen in meer dan veertig landen tegen 2015.

Kenia is het eerste land waar zo’n campagne van start gaat. Binnen het jaar zullen kinderen in andere arme landen zoals Nicaragua, Mali, Jemen en Sierra Leone toegang krijgen tot het vaccin.

Volgens GAVI heeft het vaccin al naar schatting vijf miljoen doden vermeden sinds het werd ontwikkeld in 2000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.